15
DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Națiunilor Unite într-o misiune la Sângerei

 Recent la Sângerei s-au aflat într-o misiune de evaluare a impactului secetei din anul 2022 asupra culturilor agricole reprezentanții Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Ei au inițiat această misiune în republica Moldova, dar și în raionul nostru, care a fost inclus în categoria celor mai afectate de secetă catastrofală cu coeficientul hidrotermic al umidității  teritoriului  de 0,20.

 Din echipa de experți care au vizitat raionul au făcut parte Raphy Favre, consilier tehnic FAO și Andrei Zbanca, expert economic. În cadrul vizitei, oaspeții au avut o întâlnire de lucru cu președintele raionului Grigore Corcodel, responsabil de sectorul agricol, cu președintele Asociației Forța fermierilor din Sângerei Sergiu Marandiuc, cu mai mulți agenți economici din agricultură ca Gheorghe Cernogal, Petru Panciuc, Eugen Gogu, Vasile Guzun.

 Au fost puse în discuție chestiuni legate de efectele negative ale secetei. Participanții au expus și  propuneri, care,după părerea lor ca agricultori cu experiență, ar putea ameliora situația. Una dintre soluții care o văd ei ar fi  împădurirea și respectarea asolamentului. Spre exemplu  Gheoghe Cernogal și până la această  vizită a adus dovezi, că unul din terenurile sale agricole aflat  în apropierea  pădurii a dat rod. A atras ploiță, a mai păstrat umiditatea. Celelalte s-au sufocat în arșiță și lipsă de precipitații, a fost compromise totalmente.

   Ulterior acestor discuții au urmat vizite în teritoriu. Delegația în misiunea sa de evaluare a vizitat  mai multe gospodării agricole. S-au convins de adevărul expus de Gheorghe Cernogal, agentul economic  din teritoriul primăriei Ciuciuieni, au vizitat  gospodăria condusă de Petru Panciuc,SRL„Pasagrocom”,cât și SRL„Cozășteanul”, condusă de Lucian Balan. Au examinat nu doar câmpurile  compromise. Au făcut un popas și la întreprindere de alt gen, ca SRL „Cebacot Agro”, care gestionează  o livadă și fermă de creștere și întreținere a iepurilor.

 Oaspeții s-au arătat  cointeresați de cele  auzite și văzute. Ei au pus  multe întrebări privind prelucrarea salului,  privind agricultura durabilă. Au fost efectuate observări și inspecții ale culturilor în câmp, rapiță , porumb. I-a impresionat și bazinele acvatice secate.

 Concluzionăm că a fost efectuat un lucru productiv. Cu părere de rău prea puțin timp aveau în disponibilitate experții, căci mai erau multe de  observat și de examinat. Dar totuși ei au rămas satisfăcuți de rezultatele muncii lor în cadrul misiunii. Ei au reușit pe lângă toate cele efectuate, să ne mai dea și recomandări, sfaturi,, să împărtășească din experiența lor în gestionarea situațiilor critice din agricultură provocate de secetă masivă. Mulțumindu-le, am solicitat o colaborare pe viitor.

 Valentina Baciu, specialistă principală în cadrul Serviciului Agricultură și Cadastru