54
DISTRIBUIȚI

Trecerea la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 octombrie, Republica Moldova trece la ora standard, sau de iarnă, cum i se mai spune. Schimbarea se produce la ora 03.00 care devine 02.00.

Din anul 2014, a renunțat să schimbe ora Federație Rusă, iar din 2016 Turcia. Astfel, de duminică, Chișinăul fată de Moscova, Rusia, și de Ankara, Turcia, va fi cu o oră în urmă, în timp ce până acum aveau aceeași oră. Dintre statele europene, Islanda este singura tara care nu schimbă ora.

Doctorul habilitat, Nicolae Enachi, șef al laboratorului optica cuantică și procese cinetice din cadrul Institutului de Fizică Aplicată al AŞM, a spus , că mecanismul de schimbare a orei este utilizat pentru a motiva oamenii să folosească rațional lumina naturală și să reducă iluminatul artificial.

Schimbarea orei se face în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene ONU. Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Pentru prima dată, Moldova a recurs la această practică în 1979. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în 110 țări.