Iarmaroc de toamnă la Sângerei
Duminica trecută în Piața Independenței din orașul Sângerei a fost organizat iarmarocul cu genericul „Toamna de aur”. Evenimentul în cauză a fost întotdeauna un prilej pentru sângereieni de a ieși din case și a face careva rezerve pentru iarnă. În acest an iarmarocul a întrunit mai puțini agenți economici însă a developat o speranță. Iarmarocul „Toamna de aur” a fost organizat la inițiativa Consiliului raional Sângerei. Atmosfera de la eveniment a fost animată de fanfara Casei raionale de Cultură.
Maria Țurcanu
Evenimentul „Toamna de aur” a fost dedicat bogățiilor toamnei, rod de aur, care în ciuda secetei cumplite s-a făcut. Cu darurile de aur ale toamnei s-au prezentat la iarmaroc producători agricoli din teritoriu și alte raioane, motivați să se prezinte de către responsabilii de domeniul agrar al raionului.
Ion Harabagiu, șeful Serviciului Agricultură și Cadastru Sângerei: „Tradițional, în fiecare toamnă, cei mai iscusiți producători se reunesc pentru a se mândri cu roadele lor în cadrul iarmaroacelor. Au fost invitați toți agenții economici, meșteri populari din raion, pentru a participa la eveniment cu fructe, legume, lucrări de artizanat etc. Am pus accentul pe autenticitate. S-au depus eforturi pentru a se organiza la nivel evenimentul. Dar, mulți agenți economici, mai cu seamă din agricultură, nu s-au prezentat. Au dat curs invitației noastre SRL „Rhino-Nord, ÎI „Iurie Iachimov”, SRL „Sigur că Da”, GȚ „Olga Iablonscaia” din satul Grigorăuca, ÎI ”Maria Lesnic” din Briceni, Centrul de Limbi Moderne ILEARN, Incubatorul de Afaceri din Sângerei, apicultorii Vladimir Goraș și Anatol Gâscă din orașul Sângerei, meșterii populari Alexandra și Artur Oleinic din Mândreștii Noi și Vasile Procova din orașul Sângerei. Oamenii noștri au nevoie de asemenea momente de relaxare”.
Agenții economici din teritoriu au avut anul acesta o prezență mai modestă, seceta și-a lăsat amprenta asupra activității lor, precum și asupra procesatorilor. Iar cei care au fost prezenți s-au străduit să aducă producție cât mi variată, încât să fie atractivă și benefică pentru cumpărători și toți vizitatorii.
„Participăm cu drag. Am venit din comuna Dereneu, Călărași cu poamă de diferite soiuri. Strugurii sunt solicitați. Unele persoane cumpără și cu lădița.. Vânzarea e bună și mă bucur. Cel mai întrebați sunt strugurii de sortul ”Talisman”, susține Ionel Scurtu.
Vasile Procov, orașul Sângerei: „ Eu sunt meșter popular. M-am prezentat cu plăcere la acest eveniment frumos din centrul orașului nostru. Am adus lucrări din lemn, căciuli, răsărită crescută de noi. Eu am început să practic meșteșugăritul de doi ani. Primesc o satisfacție deosebită. Sunt binevenite aceste iarmaroace, or, noi avem posibilitatea să cunoaștem și alți producători dar, să și vindem și producția noastră.”
Olga Iablonscaia: „Sunt de baștină din satul Grigorăura, particip ce drag la eveniment. Am venit la iarmarocul „Toamna de aur” cu o remorcă cu harbuji. Sunt solicitați mai ales harbuji pentru murat. Unii cetățeni cumpără chiar și cu sacul, în cantități mari. Sunt la fel solicitați și harbujii pentru consumul zilnic. Chiar și domnul președinte a cumpărat o cantitate mai mare de harbuji. Nu regret că am venit la iarmaroc”.
Meșteri și artizani populari au venit să și ei să completeze culorile paletei autumnale, bucurând ochiul cu o mare diversitate impresionantă de articole din blană naturală, piese de port popular, articole manuale din lemn etc. Ei au propus vizitatorilor un spectru variat de obiecte confecționate cu mult talent, migală, dibăcie și căldură sufletească.
Alexandra Oleinic: „Suntem deja al doilea an consecutiv la iarmarocul de toamnă. Astăzi am venit cu căciuli, bundițe, brâie, opinci ortopedice. Majoritatea lucrurilor sunt confecționate din blana naturală. Sperăm să avem vânzări frumoase, după cum avem parte de o duminică frumoasă. Noi avem multe comenzi acasă. Ceea ce este în stoc este mai mult pentru prezentare. Dar stocul acum toamna se epuizează pe zi ce trece.”
Vasile Procov, orașul Sângerei : „Eu sunt meșter popular. M-am prezentat cu plăcere la acest eveniment frumos din centrul orașului nostru. Am adus lucrări din lemn, căciuli, răsărită crescută de noi. Eu am început să practic meșteșugăritul de doi ani. Primesc o satisfacție deosebită. Sunt binevenite aceste iarmaroace or, noi avem posibilitatea să cunoaștem și alți producători dar să și vindem și producția noastră”.
Mierea, produsele apicole, legumele (roșiile și gogoșarii) merele, poama, harbujii, răsărita, puieți de diferite specii și flori, lucrări în lemn, căciuli și haine naționale ale meșterilor populari de la noi din raion, detergenții, parfumeria au fost vedetele iarmarocului organizat pe piața centrală a orașului Sângerei.
Majoritatea participanților au plecat acasă cu fructe, legume, poamă, harbuji dar și cu diferiți puieți, copaci decorativi și flori, expuse cu generozitate de producătorii veniți din Briceni. Or, rândurile la plantele producătoarei Maria Lesnic, au demonstrat că lumea în pofida greutăților, a războiului din țara vecină, speră că se va înfrupta din roada plantelor ce le vor sădi în această toamnă și se vor bucura de parfumul florilor, ce le vor lăsa moștenire urmașilor.
La deschiderea ediției din acest an, cu un mesaj de salut către participanți și vizitatori s-a adresat Grigore Corcodel, președintele raionului: „Toamna la Sângerei demonstrează realizările întreprinderilor autohtone – participante și reprezintă o platformă de comunicare, un spațiu favorabil pentru schimbul de experiență, dar și pentru consolidarea și menținerea unui dialog public -privat viabil. Ne bucurăm că avem agenți economici care se luptă în aceste timpuri grele să se mențină pe piață, se străduie să-i aducă cumpărătorului produse de calitate, cât mai aproape de ei și să se bucure cu toții de rodul muncii lor. Vă doresc cât mai mulți cumpărători, pace și sănătate.”
Majoritatea agricultorilor agricoli, indiferent de forma juridică-organizatorică și mărime se confruntă cu o problemă comună: lipsa pieței de desfacere satisfăcătoare a producției agricole. Despre aceasta vorbește și faptul că au venit la iarmaroc vânzătorii din mai multe localități din afara raionului. Iarmarocul raional nu este o panacee, însă o modalitate pentru a soluționa parțial problema, cel puțin pentru producătorii mai mici. La mare căutare erau varză, morcovi, ceapă, cartofi, brânză de oi, pește etc. Ar fi bine ca problema în cauză să fie soluționată în interesul comun al producătorilor agricoli și a cumpărătorilor.
Cumpărătorii nu au ratat ocazia de a-și face plinul cu produse proaspete.
Elena Crigan, orașul Sângerei:„ În fiecare an, eu merg la aceste târguri pentru că găsesc produse naturale, la prețuri convenabile. Am cumpărat astăzi miere de albine de la Anatol Gâscă, o ladă de mere „ Golden”, struguri, roșii și gogoșari. L-am chemat pe soț să vină ca să cumpărăm și harbuji pentru murat”.
Tamara Balan, orașul Sângerei: „Le suntem recunoscători organizatorilor iarmarocului, este binevenit. Dar mă întristează prezența modestă a agenților economici. Am venit împreună cu colegele de serviciu să ne facem achiziții pentru iarnă: cartofi, varză, ceapă, morcov. Dar din păcate nu le găsim mai puține la iarmaroc, fapt regretabil după părerea noastră”.
Conducerea raionului a înmânat Diplome de merit producătorilor pentru participare la desfășurarea evenimentului „Toamna de aur 2022”. A fost un gest frumos care a umplut cu sens o duminică minunată în orașul Sângeri. Veselia și buna dispoziție a artiștilor de la Casa de Cultură „Nicolae Iorga” au delectat publicul prezent la iarmaroc cu melodii inedite, le-a oferit acea doză de căldură, care a întregit somptuos evenimentul Fiecare a simțit mirosul și gustul toamnei, care le-a lăsat în inimi cele mai plăcute impresii.
IMPORTANT: La 23 octombrie, duminică toți doritorii care au în posesie producție agricolă de vânzare sunt invitați la al doilea ediție a iarmarocului de toamnă, care se va desfășura în piața orașului Sângerei, inclusiv pe strada Independenței, începând cu ora 09.00. Organizatorii, Direcția Agricultură și Cadastru a Consiliului raional, invită la iarmaroc cumpărătorii din toate localitățile raionului care doresc să procure producție agricolă calitativă și la un preț accesibil.