СNAS digital: Accesează serviciul „Calculatorul vârstei de pensionare”

СNAS digital: Accesează serviciul „Calculatorul vârstei de pensionare”

70
DISTRIBUIȚI

Casa Națională de Asigurări Sociale reamintește tuturor cetățenilor despre serviciul electronic „Calculatorul vârstei de pensionare”, disponibil pe site-ul oficial al instituției (www.cnas.md), la secțiunea „Servicii electronice prestate de CNAS”. Acest serviciu permite utilizatorilor să afle anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă. Selectăm anul, luna, data nașterii, de asemenea alegem genul și facem click pe „Calculează”.

 De asemenea, informăm că, începând cu 1 iulie 2024, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 61 de ani, iar stagiul complet de cotizare va fi de 34 de ani. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată la 63 de ani, cu un stagiu de cotizare de 34 de ani. Aceste condiții vor fi valabile de la data menționată.

 Reamintim, că prin serviciul electronic ACCES CPAS fiecare angajat poate verifica virarea plății contribuțiilor de asigurări sociale de către angajator. De menționat că începând cu 1 ianuarie 1999 informațiile despre contribuțiile de asigurări sociale de stat sunt stocate în Registrul de Stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale. Pentru obținerea parolei de acces, persoanele interesate, sunt invitate la CTAS Sângerei, orașul Sângerei, str. Eugen Voiniţchi nr.2A, cu buletinul de identitate pentru depunerea cererii de solicitare a parolei.

 Reamintim, despre serviciul electronic „e-Cerere Indemnizații” cu ajutorul căruia tații pot depune e-Cerere pentru stabilirea indemnizației paternale, care începând cu 1 ianuarie 2024, se acordă pentru о perioadă de 15 zile calendaristice și poate fi acordată atât integral, cât și divizat în maximum 3 fracțiuni a câte 5 zile fiecare.

 

Vera Chiforiuc, șefă CTAS Sângerei