Ziua Mondială a Inimii

Ziua Mondială a Inimii

69
DISTRIBUIȚI

 În prezent, bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Peste un sfert din totalul deceselor sunt provocate de afecțiunile cardiovasculare. Acestea sunt și o cauză majoră a dizabilităților.
     30 de minute de exerciții fizice moderate pe zi reduc probabilitatea de apariție a bolilor fatale de inimă. Atunci când combinați activitatea fizică cu un stil de viață sănătos și cu menținerea greutății corporale normale, răsplata poate fi și mai mare.

Fumatul pe termen lung aproape că dublează riscul de a dezvolta boli de inimă. Substanțele chimice din tutun ajung în fluxul sanguin din plămâni și pot deteriora arterele și alte părți ale corpului. În urma fumatului, cresc și probabitățile de a avea un accident vascular cerebral și cancer pulmonar. Atunci când Vă opriți din fumat, aceste riscuri scad drastic, dar este nevoie de câțiva ani pentru a le elimina complet.
Adulții nu ar trebui să consume mai mult de 5 grame de sare pe zi ( aproximativ o linguriță). Chiar și reducerea modestă de folosire a sării poate avea efecte benefice însemnate. Aproximativ trei sferturi din sarea ingerată provine din alimentele cumpărate din comerț. Un plan nutrițional sănătos aduce beneficii pentru întreg organismul, nu numai pentru inimă. Dieta ar trebui să conțină alimente cu un nivel scăzut de grăsimi, colesterol și sare. Ar trebui să consumați multe fructe, legume, cereale integrate și produse lactate sărace în grăsimi.
     Sănătatea inimii nu înseamnă doar o dietă echilibrată, ci și limitarea cantității de alcool consumate – nu mai mult de două pahare pe zi pentru bărbați și unul pentru femei. Consumat cu moderație, alcoolul poate avea un efect protector asupra inimii.Pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea oamenilor tind să se îngrașe. De obicei, crește masa de grăsime și nu cea musculară. Execul de greutate poate duce la condiții care cresc riscul de a dezvolta boli de inimă, hipertensiune arterială,colesterol mărit și diabet. Faceți controale medicale regulate. Principalele investigații pentru depistarea bolilor cardiovasculare sunt: Testarea tensiunii arteriale. Ea ar trebui să se facă încă din copilărie și e normal atunci când este mai mică de 120/80 mmHg. Testarea nivelului de colesterol. Adulții trebuie să-și măsoare colesterolul cel puțin o dată la trei ani, începând de la vârsta de 20 de ani.
Investigații pentru diabet. Deoarece diabetul zaharat este un factor de risc pentru dezvoltarea bolilor de inimă, luați în considerare efectuarea unui test pentru diabetul zaharat.
     În funcție de factorii de risc, cum ar fi supraponderabilitatea sau istoricul familial de diabet zaharat, medical Vă poate recomanda testarea pentru diabetul zaharat începând de la vârsta de 30 de ani.

Eleonora Tartacovschi,
Directoarea Centrului de Sănătate Sângerei