DISTRIBUIȚI

Zi cu mare încărcătură spirituală în satul satul Răzălăi, raionul Sângerei. Un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Antonie, episcopul de Bălţi, a oficiat slujba de sfinţire a crucii preotului Ananie Mihalache. Tot astăzi, a fost pus în funcţie şi noul protopop de Bălţi.
La eveniment a participat vice președintele Consiliul Raional, Ion Bîrsanu.

Zi de mare sărbătoare pentru credincioşii din comuna Răzălăi la care au fost prezenţi preoţi de pe amblele maluri ale Prutului. Ei au adus un omagiu preotului Ananie Mihalache, tatăl fostului mitropolit Iosif Naniescu, trecut în urmă cu patru ani în rândul sfinţilor de către Biserica Ortodoxă Română.
P.S. ANTONIE episcopul de Bălţi: „În felul acesta, aducem un omagiu părintelui Ananie pentru faptul că a născut, crescut un sfânt, dar în acelaşi timp, noi, cu toţii ne-am amintit de valoarea cimitirului”.
Preot VALERIU CERNEI vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi: „Probabil, este de datoria noastră să ridicăm această cruce care va însemna de acum înainte mormântul acestui vrednic preot, care a trăit după unele izvoare 35 – 37 de ani”.
OLEG ROTARU primar, satul Răzălăi: „Ceea ce a spus Iorga, dacă nu ne cunoaştem trecutul, nu vom avea viitor. Exact se întâmpla aceasta, azi, aici la Răzălăi”.
Cu acest prilej, a avut loc şi aşa-zisa aşezare a noului protopop de Bălţi.
Preot DORIAN REVENCO protopop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei: „Ce ne dorim să facem? Să dinamizăm un pic activităţile protopopiatului de Bălţi pentru că lumea trebuie să cunoască cât mai multe despre bunul Dumnezeu”.
Preot MIHAI ŞTEFAN BOGDAN misionar la Protopopiatul Dorohoi, Iaşi: „Am venit la acest eveniment cu mare drag, ne simţim foarte onoraţi să fim într-o companie foarte selectă precum a fost cea de astăzi”. Credincioşii au dat importanţa cuvenită sărbătorii religioase mai ales că preotul Ananie Mihalache şi fiul său, fostul mitropolit Iosif Naniescu, sunt chiar din satul Răzălăi.
MARIA PETRARU, localnică, satul Răzălăi: „Îşi aduc aminte. Poate chiar suntem şi neamuri. Acum iată s-a descoperit de când a venit părintele nostru”.
ECATERINA MEAUN localnică, satul Răzălăi: „Măcar, noi, aceştia mai în vârstă, să păstrăm şi să ne aducem aminte şi de părinţi şi de cei răposaţi, care mulţi au rămăs nepomeniţi”.
Evenimentul religios a fost urmat de o conferinţă preoţească, cu genericul „Cimitirul – spaţiu de cugetare la viaţa veşnică”. Mitropolitul Iosif Naniescu, numit acum Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache şi al soţiei sale, Teodosia, din satul Răzălăi, ţinutul Soroca, la 15 iulie 1818. El a trecut la cele veşnice pe 26 ianuarie 1902.
Sursa: TVR

achitat din bani publici