Vrem pământul înapoi

Vrem pământul înapoi

788
DISTRIBUIȚI

Proprietarii de terenuri agricole din satul Drăgăneşti se află în conflict cu SRL „Drăgăneştenii”. Ei cer rezilierea contractelor de arendă a terenurilor agricole cu această asociaţie şi sunt nemulţumiţi că nu li se acceptă cererile.

IMG_1827

Pentru soluţionarea litigiului oamenii din localitate s-au adresat preşedintelui raionului, cât şi redacţiei ziarului „Ecoul nostru” şi au solicitat să fie ajutaţi în soluţionarea problemei. În acest scop ei au organizat o adunare a tuturor proprietarilor de terenuri agricole, la care a fost prezent Vasile MARANDIUC, preşedintele raionului, Andrian BORDEIANU, procurorul raionului, specialişti ai Direcţiei Agricole a Consiliului raional, Sergiu DUBENCO, primarul comunei şi funcţionarii primăriei.
În vară, în luna iulie, proprietarilor de terenuri agricole le expiră termenul de arendă în baza contractelor încheiate cu SRL „Drăgăneştenii”. Pentru că s-a schimbat administraţia acestei asociaţii, proprietarii vor rezilierea contractelor pentru a preda terenurile în gestiunea altui proprietar, în care ei au încredere. Este vorba de Ştefan CURCHI, directorul SRL „Aveticom”. Peste 900 de proprietari de terenuri agricole, aflate până acum în gestiunea SRL „Drăgăneştenii,” vor să predea în arendă terenurile sale acestui proprietar. Adică marea majoritate, care până în prezent au avut contracte încheiate cu SRL „Drăgăneştenii”.

IMG_1821

Oamenii s-au revoltat pe parcursul şedinţei, fiindcă fondatoarea SRL „Drăgăneştenii”, Maria BÂNZARI, i-a lăsat de izbelişte. Ea a deţinut pachetul majoritar de 75% în asociaţie. Prin propria decizie, fară ca să-i întrebe, a predat terenurile proprietarilor, altui administrator, a vândut bunurile și tehnica. Nefiind consultaţi dacă îşi doresc această schimbare, dacă doresc să colaboreze cu noul şi actualul administrator Ion MEREACRE, oamenii se revoltă, îşi caută dreptatea şi vor rezilierea contractelor. Ei vor singuri să decidă cu cine să colaboreze mai departe, nu cineva să decidă pentru ei. Doresc să-şi aleagă liderul, nu să le se impună o persoană străină, pe care nu o cunosc. Aceasta au mărturisit localnicii, pe parcursul şedinţei, în mesajul adresat preşedintelui raionului. Faptul că noul administrator a SRL „Drăgăneştenii” Ion MEREACRE, nu le acceptă cererile de reziliere, îi nemulţumeşte şi a generat marele conflict, ca și opiniile separate care le exprimă.
Proprietarii doresc să conlucreze în continuare cu Ştefan CURCHI. În numele tuturor celor prezenţi în şedinţă Ion STRĂJESCU, proprietar de teren, a rugat preşedintele raionului: „Ajutaţi-ne să ieşim din SRL „Drăgăneştenii”.”
Până la predarea bunurilor şi a terenurilor agricole în arendă noului administrator Ion MEREACRE, Maria BÂNZARI a încredinţat gestionarea SRL „Drăgăneştenii” în bază procurii lui Ştefan CURCHI. După cum au spus oamenii, acesta a gestionat cu eficienţă terenurile, le-a întreţinut bine îngrijite. S-a comportat onest cu proprietarii. Le-a achitat plata ce li s-a cuvenit fiecărui. A folosit tehnica sa, a investit financiar pentru a nu-i dezamăgi şi pentru a ţine în bună ordine terenurile.
Pe tot parcursul adunării oamenii au strigat că vor să rămână și vor să-i predea în arendă terenurile lui Ştefan CURCHI, pentru că au încredere în el.
„Pe administratorul MEREACRE nu-l cunoaştem. De unde s-a luat la noi în sat? nu ştim!,” au mai afirmat în accentele lor de revoltă oamenii.
Primarul Sergiu DUBENCO, a încercat să tempereze spiritele spunându-le oamenilor revoltaţi că între timp ei, 4 coofondatori ai SRL „Drăgăneştenii,” l-au ales pe Constantin URSATI director al asociaţiei, om din sat, nu străin. Fiind informaţi de preşedintele raionului că la Camera Înregistrării de Stat figurează numele MEREACRE Ion, ca director SRL „Drăgăneştenii”, enunţul primarului şi mai mult i-a revoltat pe oameni. Ei rămân neclintiţi pe poziţiile lor. Vreau pământul înapoi, vreau să le fie acceptate cererile de reziliere a contractelor pentru arendă.
Preşedintele raionului, Vasile MARANDIUC, a reuşit să limpezească lucrurile, ajutându-le proprietarilor revoltaţi să-şi lumineze calea de mai departe.

Citiți continuarea articolului în nr. 15 al ziarului