DISTRIBUIȚI

Când auzi româna cu accent, în pestrița lume de azi, tresari și te înseninezi. Interior te bucuri pentru străinul care vrea să comunice cu tine în limba ta. Din an în an tot mai mulți străini din occident ne vizitează republica, se încântă cu adevărat, sau, poate, se prefac, ca să nu ne amărască, de ceea ce văd la noi.
Tot mai mulți străini din alte țări rămân aici cu traiul, chiar dacă ne mai aflăm încă în veșnică tranziție, în prezent ne aflăm în plină criză generată de coronavirus. Criza aceasta nu cunoaște granițe. În această interminabilă tranziție suferă și limba noastră cea română, deși e vorbită mult mai corect decât în perioada stagnării. Acest lucru este vizibil în absolut toate mediile sociale. Chiar dacă este mult de prășit până a o avea perfectă, noi, cei care îi cunoaștem degradarea anterioară, ne bucurăm de limba radioului și a televiziunii, de limba ziarelor, limba de la orele elevilor, de cea vorbită în grădinițe etc. Doar limba colocvială rămâne aproape intactă. Aici e groapa în care aruncăm toate deșeurile noastre lingvistice.
De aceea bucură nespus de mult mediile unde limba română își are condiții prielnice pentru înflorire, unde ea funcționează de facto, nu doar de iure. Ascultați la TVR, PRO TV, Jurnal de Chișinău, TV8, Vocea Basarabiei cum vorbesc și se neliniștesc de viitorul nostru scriitorii, poeții, actorii, artiștii… Ascultați predicile de la mănăstirile și bisericile noastre, ce frumoasă limbă au multe dintre ele, încât ai crede că e o limbă mai puțin înțeleasă pentru enoriașii mai în vârstă, dar tocmai ei se dau totdeauna mai aproape ca să audă mai bine.

Continuarea citiți în nr. 24 din 03 iulie 2020