DISTRIBUIȚI

Își dorește un viitor frumos și fericit pentru propriul copil, speră că să va bucura de șanse egale de dezvoltare, va depune toate eforturile necesare pentru ca acesta să fie integrat în mica lor comunitate. Daria, o tânără mămică din satul Pepeni, raionul Sângerei, la nici jumătate de an după ce l-a adus pe lume pe mezinul familiei, Dan, a aflat că acesta suferă de Sindromul Down. Vestea a marcat întreaga familie, dar identificarea precoce a dizabilității copilului îi va asigura o reabilitare promptă și o incluziune de succes în societate.

Tânăra familie a conștientizat necesitatea de a-i oferi micuțului toate serviciile de care are nevoie. „Odată ce am înțeles că viața noastră se va schimba, am decis să nu mă las pradă disperării. Am înțeles din start că Dan necesită multă atenție și că va trebui să găsesc o abordare specială pentru el. Astfel, am hotărât că voi accesa toate serviciile disponibile de care putem beneficia pentru a-i da șansa la o copilărie frumoasă”, zice Daria.

Intervențiile specialiștilor de profil sunt întregite de eforturile mamei care continuă sesiunile de reabilitate și în condiții de casă. „Mă doare inima să-l văd neputincios, dar trebuie să facem totul pentru a-i asigura o copilărie normală, similară copiilor de vârsta lui. Pentru acest lucru, simt că am nevoie de informații și de susținere, ca să înțeleg cum îl pot ajuta”,spune mama. Femeia se documentează din cele mai diverse surse despre cum ar putea să îl ajute.

Pe lângă recomandările medicilor, Daria încearcă să împrumute și din experiența altor părinți a căror copii se confruntă cu aceleași probleme. Susținerea pe care o primește din partea acestei comunități, dar și suportul soțului o stimulează să nu renunțe. Își dorește ca într-o bună zi Dan să meargă la grădiniță, după care la școală, să fie acceptat și integrat. Îi poate garanta micuțului său acest lucru doar oferindu-i acces la toate serviciile medicale și educaționale de care are nevoie. O colaborare armonioasă dintre părinți și specialiștii din domeniile cheie implicate în asistența și incluziunea copiilor cu dizabilități severe vine să-i garanteze copilului condiții propice de dezvoltare.

Proiectul “Model integrat pe intervenții pentru asistența și incluziunea copiilor cu dizabilități severe din raionul Sângerei” vine să contribuie la îmbunătățirea serviciilor oferite copiilor, astfel încât să ofere suport bazat pe nevoile individuale ale acestora. Proiectul, implementat de Copil, Comunitate, Familie Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Administrația Publică Locală Sângerei, vine să dezvolte un sistem fiabil de asistență și incluziune, focusat pe cooperarea intersectorială.

„Specialiștii din raionul Sângerei, în special din cele 3 localități pilot, au demonstrat în cele 10 luni de pilotare că și-au îmbunătățit competențele, au avut acces la instrumente de evaluare,  comunicare și schimb de date, dar, cel mai important, au realizat rolul familiei în asistența copilului cu dizabilități și au sprijinit familia pentru a face față nevoilor copiilor”, declară Liliana Rotaru, președintele Copil, Comunitate, Familie Moldova.

După o analiză complexă a politicilor existente și intervievării specialiștilor locali din domeniile medical, social și educațional, a fost propus un mecanism de cooperare intersectorială. Peste 230 de specialiști au beneficiat de sesiuni de informare, training și mentorat de-a lungul perioadei de implementare a proiectului, astfel încât să răspundă prompt și eficient nevoilor copilului și familiei. Potrivit lor și a cercetării desfășurate în ultima fază a proiectului, serviciile de asistență și incluziune oferite copiilor cu dizabilități severe s-au îmbunătățit.

„În pofida pandemiei și a limitelor pe care le-a impus aceasta, specialiștii locali și-au luat angajamentul să participe la toate procesele de pilotare a mecanismului intersectorial de cooperare în vederea asistenței și incluziunii copiilor cu dizabilități severe. Identificarea precoce a dizabilităților copiilor, comunicarea interinstituțională și schimbul eficient de informații, evaluarea și asistența continuă în baza nevoilor individuale necesită a fi puse în aplicare, ceea ce i-ar permite copilului să rămână în familie, iar familiei să acceseze serviciile existente. Instrucțiunea de cooperare intersectorială vine cum răspunsuri pentru recomandările pe care le-a avut evaluarea Programului de dezvoltare a educației incluzive prevăzute pentru anii 2011-2020”, spune Viorica Cojocaru, expert în educație incluzivă.

Specialiștii în domeniu afirmă că identificarea rapidă a dizabilității contribuie la facilitarea procesului de integrare a copiilor. Ideea este susținută și de Viorica Marț, consultant principal al Direcției Învățământ a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care afirmă că: „Identificarea dizabilității la o vârstă cât mai fragedă ar diminua costurile serviciilor de intervenție ulterioare, iar școlii nu ar necesita un efort atât de sporit, așa cum este, de exemplu, în cazul depistării unui copil de 16 ani, care nu a fost niciodată la școală. Este mai complicat să intervii la 16 ani, decât să o faci la o vârstă fragedă.”

Datorită proiectului „Model integrat pe intervenții pentru incluziunea copiilor cu dizabilități severe din raionul Sângerei” aproximativ 300 de copii cu dizabilități din raionul Sângerei vor beneficia de servicii de asistență mai calitative. Proiectul a fost implementat de Copil, Comunitate, Familie Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Administrația Publică Locală Sângerei, în perioada octombrie 2019-ianuarie 2021.

Liliana Rotaru, președintele Copil, Comunitate, Familie Moldova