DISTRIBUIȚI

În spatele ultimelor mișcări politice din Republica Moldova stă grupul Candu, care îl are în spate pe Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Aceștia profită de învrăjbirea celorlalte forțe politice, în special fiind vorba de PAS și Platforma DA. Totodată, Guvernul Chicu ar trebui să rămână în funcție, pentru că înregistrează performanțe, iar procedura de suspendare a unui șef de stat e greșită, atunci când aceasta se bazează pe o înregistrare de 17 secunde dintr-un video foarte lung. Declarațiile aparțin analistului politic occidental, Vladimir Socor, de la Fundația Jamestown și au fost făcute într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
„Deocamdată ne îndreptăm spre o revanșă oligarhică. Ea înaintează, iar ceilalți factori politici se găsesc în defensivă. Revanșa oligarhică o conduce dl Andrian Candu, avându-i pe Plahotniuc și pe Șor în spatele său. Candu deține în aceste momente inițiativa strategică. Dânsul a planificat această întreagă operațiune. În numele lui Plahotniuc și al lui Șor, Candu a planificat-o și o execută cu succes, derutându-i pe ceilalți factori politici. Candu operează mereu cu un pas sau câțiva pași înaintea celorlalți, ceilalți se văd obligați să reacționeze defensiv, să se acomodeze, să se adapteze mișcărilor lui Candu. Candu și oligarhii din spatele său profită de învrăjbirea celorlalte forțe politice din Chișinău, anume învrăjbirea profundă între partidele Platforma DA și PAS, pe de o parte, și Partidul Socialiștilor, de cealaltă parte”, a declarat Vladimir Socor.
Pentru a zădărnici această „revanșă oligarhică” sunt necesare două operațiuni, spune analistul occidental: „Întâi: partidele Platforma DA și PAS trebuie imediat să susțină declarațiile procurorului Stoianoglo; al doilea: liderii celor două partide trebuie să se împace public. Altfel, degeaba discutăm”.
Socor este sigur că Vladimir Plahotniuc nu beneficiază de sprijinul SUA în aceste mișcări, iar o altă opinie în acest sens ar fi doar o confuzie. Cu toate acestea, extrădarea lui Plahotniuc ar putea deveni problematică, atât timp cât avocații acestuia în SUA ar putea invoca „lipsa unei justiții corecte în Republica Moldova”.

Continuarea citiți în nr.18 din 22 mai 2020