DISTRIBUIȚI
Foto: UNIMEDIA

Procurorul General Eduard Harunjen susține că nu cunoaște motivele din care președintele și judecătorul Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a anunțat ieri, 20 iunie, demisia, însă nu exclude că o cauză ar fi presiunea publică din ultimele zile.

„Nu am discutat cu domnul Poalelungi deja de câteva zile și nu cunosc motivul. Mă abțin să dau un calificativ acestei demisii. Dar nu exclud că a făcut-o și din cauza presiunii mare, care aste atât pe umerii instituției care o consude, cât și a fiecărui judecător în parte”, a declarat Harunjen în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

UNIMEDIA amintește că ieri, 20 iunie, Mihai Poalelungi și-a anunțat demisia din funcția de judecător și de Președinte al Curții Constituționale, la o zi înainte ca membrii Comisiei de la Veneția să se pronunțe referitor la hotărârile CC din 7-9 iunie.

UNIMEDIA amintește că prim-ministra Maia Sandu a cerut demisia judecătorilor Curții Constituționale chiar și după ce au anulat deciziile din 7-9 iunie.

De precizat că la 15 iunie, judecătorii Curții Constituționale au anulat ultimele hotărâri din perioada 7-9 iunie, prin care au anunțat că toate legile și hotărârile adoptate din ziua de 8 iunie se declară neconstituţionale.

Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului.

Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

Totul a început la data de 7 iunie, seara, Curtea Constituțională emite un comunicat prin care informează că președintele Igor Dodon este obligat de CC să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până pe 7 iunie, adică după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare. De menționat că Curtea Constituțională a validat mandatele celor 101 deputațila data de 9 martie curent.