DISTRIBUIȚI

În fiecare an, la 27 ianuarie marcăm Ziua Internațională de comemorare a Victimelor Holocaustului. În acest an, s-au împlinit 77 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz și, totodată, de la înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU) iar cu prilejul acestei zile sunt organizate o serie de manifestări în instituțiile de învățământ și cele culturale din raionul Sângerei.

La Pepeni, în fiecare an, au loc evenimente dedicate comemorării victimelor Holocaustului iar în acest sens, la 27 ianuarie curent, vicepreședinți raionului Tudor Tutunaru și Iulian Erimei, au participat la ceremonia memorială organizată de comun acord de către Primăria comunei Pepeni, în cooperare cu Secția Cultură și Consiliul raional Sângerei.
Unul intre cele mai cumplite momente ale persecuțiilor împotriva evreilor. S-a produs la Pepeni, unde pe data de 16 iulie 1941, peste 300 de locuitori ai satului de origine evreiască au fost exterminați în urma celui de-al Doilea Război Mondial.
„În primul rând, este nevoie de cunoaștere și, poate, pericolul cel mai mare este atunci când oamenii nu prea știu sau nu sunt informați, din mai multe motive. Aici un rol foarte important îl au, bineînțeles, instituțiile de învățământ, dar și familiile și întreaga societate, pentru ca să nu uităm niciodată. Rolul educației este unul foarte important pe parcursul vieții întregi. Ne-am asumat cu toții responsabilitatea să organizăm și încurajăm activități prin care să se vorbească dechis despre genocidul suportat de evrei.
Pe teritoriul Republicii Moldova au murit nu mai puțin de 200 de mii de evrei în timpul Holocaustului. Înfruntarea propriului trecut, poate fi un proces dureros, mai ales atunci când nici localnicii din Pepeni nu știu cu siguranță cine s-a aflat în spatele ordinului care a dus la masacrul celor peste 300 de evrei.
Datoria noastră, a autorităților publice locale, a societății civile este să acționăm împotriva oricăror forme a intoleranței, discriminării rasismului”, a menționat Tudor Tutunaru.
Statistica reprezintă cifre. Moartea a milioane de oameni este doar în cifre, iar moartea fiecărui suflet reprezintă o tragedie, o tragedie a umanității greu de exprimat în cuvinte.

Continuarea citiți în n.6 din 4 februarie 2022

BP, P