„Veșnicia s-a născut la sat”

„Veșnicia s-a născut la sat”

488
DISTRIBUIȚI

Tradițional la 15 octombrie, marcăm o frumoasă și deosebită sărbătoare „Ziua femeilor din mediul rural”. Femeile care muncesc zi și noapte pentru copii și familie iar indiferent de aceasta reușesc să se mențină la fel de frumoase. Sunt femeile care nu le poți speria cu greutăți, responsabilitate și trudă necontenită, sunt modele de feminitate, bunătate și gingășie. În fiecare pas al lor vedem sclipirea unei doamne împlinite, unei mame puternice și fercite, unei femei mândră de tot ceea ce face în fiecare zi. Sunt veriga prin care pornește continuitatea, veșnicia, sinceritatea, viața și tot ce este sublim. În ajunul celebrării acestei sărbători am realizat un vox-populi pentru a afla ce cred locuitorii raionului Sângerei despre femeile din mediul rural.

Natalia ȚURCANU: „Cred că femeile din mediul rural nu au acces la locuri de muncă decente, se confruntă cu segregarea profesională, etc. Femeile din mediul rural se ocupă de obicei cu agricultura sau dețin mici afaceri”.

Dina CRIGAN: „Pot afirma cu toată certitudinea că femeile din mediul rural sunt adevărate doamne care reușesc să îmbine perfect lucrul de acasă și totodată să-și croiască o carieră de succes în domeniul afacerilor”.

Veceslav ȚĂRUȘ: „Femeile de la sate sunt prea puțin apreciate pentru munca titanică care o fac. Duc în fiecare zi pe umerii lor grija pentru familie, pentru copii, pentru casă și poate au prea puțin timp pentru distracții”.

Zinaida TEACĂ: „Eu ca femeie de la țară vreau să vă spun că este foarte greu să ne afirmăm. Oamenii sunt oarecum sceptici și adeseori simțim o doza de discriminare. Noi suntem la fel ca doamnele din orașe, doar că avem mult mai multe poveri pe umerii firavi”.

Ana GUȚU: „După cum bine știm femeile de la sate sunt mult mai chinuite ca oricare altele. În condițiile create nu avem locuri de muncă, iar pentru a ne deschide o afacere nu avem banii necesari. În suflet oricum suntem femei, doamne care au veșnica nevoie de atenție și afecțiune”.

Serghei LUPUȘOR: „Nu îmi place să fac diferența dintre o femeie de la sat și una de la oraș. Femeile din mediul rural merită toate aprecierea și recunoștința noastră pentru nopțile nedormite, pentru munca în câmpuri, pentru copiii educați, pentru că tot ce fac ele se vede, se simte, pentru că anume femeile de la sate fac această țară mai frumoasă”.

Muze pentru scriitori, inspirație pentru compozitori femeile de la sate ramân a fi cu toată certitudinea rădăcina de unde a pornit viața, lumina în întunericul deznădejdei, speranța în momentele de răscruce. Femeile de la sate merită toată dragostea și recunoștința pentru simplul fapt că nu se dau bătute în vremuri grele, nu le doboară greutățile și indiferent de toate rămân niște doamne inteligente de la care ai de învățat întreaga viață.