Vasile BOTNARI în vizită de lucru la Sângerei

Vasile BOTNARI în vizită de lucru la Sângerei

366
DISTRIBUIȚI
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile BOTNARI, s-a aflat recent într-o vizită de lucru la Sângerei, la care s-a întâlnit cu conducerea raionului, primarii localităților din raion și șefii serviciilor desconcentrate și descentralizate, precum și reprezentanți ai Administrației publice locale. Ministrul a informat despre realizările Guvernului din ultima perioadă, cât și despre cele mai noi proiecte şi programe elaborate de către Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC).

Cuvânt de deschidere a ședinței l-a avut președintele raionului Vasili MARANDIUC. Discuțiile s-au axat asupra celor mai importante documente de politici elaborate şi care urmeaza să fie aplicate de MTIC. În luarea sa de cuvânt, Vasile BOTNARI a relatat despre faptul, că Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a elaborat proiectul de program cu privire la organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru preluarea apelurilor de urgenţă – 112. Pentru a accesa rapid serviciul pompieri şi salvare, poliţie, asistenţa medicală şi intervenţie în cazul avarierii reţelei de gaz, cetăţenii vor putea folosi numărul unic de urgenţă – 112. Apelul va fi gratuit atât de pe telefonul mobil, cât şi de pe cel fix.
Un alt proiect al MTIC despre care a vorbit ministrul a fost punerea în circulație a buletinului de identitate electronic. La moment au fost deja elaborate aproximativ 1000 de astfel de buletine. Buletinul electronic va permite identificarea vizuală (informaţia de pe suprafaţa e-ID) şi identificarea electronică (informaţia conţinută pe cip) în sistemele informaţionale automatizate. Buletinele vor cuprinde informația cu date personale, medicale ale deținătorului, fiind de ajutor atât posesorului cât și prestatorilor de servicii.
În continuare ministrul a informat despre faptul, că MTIC a elaborat proiectul de program cu privire la organizarea şi funcţionarea Strategiei Moldova Digitală 2020, care prevede ca fiecare localitate a republicii să fie conectată la internet pe bandă largă, fibră optică și ca viteza minimă la internet să fie de 30 MB/secundă. La moment Republica Moldova se află pe primele 20 de țări în lume la accesul și viteza internetului.
Un alt program de implementare este Novateca, care prevede ca fiecare bibliotecă să fie dotată cu calculatoare și internet. Cu îndrumarea bibliotecarilor instruiți și cu susținerea partenerilor comunitari, cetățenii se bucură deja de acces gratuit la tehnologii moderne și servicii inovatoare de bibliotecă proprii nevoilor moderne de informare.
Un interes sporit din partea celor prezenți a trezit și informația referitoare la…

Continuarea o citiți în ziarul nr. 29 din săptămâna aceasta.