DISTRIBUIȚI

Vaccinurile anti-COVID-19 vor ajunge cu întârziere în Republica Moldova din cauza cererii mari de ser la nivel internațional, dar și a insuficienței de vaccin pe piață, a declarat pentru IPN Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Anterior, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunța că primele doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 vor ajunge la Chișinău la mijlocul lunii februarie, transmite Știri.md cu referire la IPN.
„Noi suntem pregătiți totalmente pentru recepționarea vaccinului, dar, din considerente că platforma COVAX repartizează vaccinuri pentru mai multe state odată, s-a produs această întârziere.
E un proces logistic complicat de transmitere. Sunt factori internaționali, pe care noi nu îi putem gestiona din țară.
Comunicăm cu mai mulți parteneri privind livrarea și procurarea unor vaccinuri anti-COVID-19 – OMS, UNICEF, România”, a detaliat Alexei Ceban.
Medicul-epidemiolog a menționat că e nevoie de vaccinarea a 70% din populația țării pentru a minimaliza răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Republica Moldova urmează să primească, prin intermediul platformei COVAX, 24,5 mii de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și până la 264 de doze produse de Oxford/AstraZeneca.
Livrarea a fost confirmată de platforma internațională COVAX, pe 30 ianuarie.
Știri.md