Uniți pentru interesele cetățenilor

Uniți pentru interesele cetățenilor

34
DISTRIBUIȚI

 Membrii Consiliului raional Sângerei au demarat activitatea de aleși locali în acest nou an prin participarea la ședința extraordinară din 15 ianuarie. La necesitatea cetățenilor și multor instituții din raion s-au adunat probleme care nu puteau fi tergiversate până la o altă ședință ordinară. Multe dintre ele au fost determinate de lichidarea Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei a Consiliului raional Sângerei și trecerea acesteia în gestiunea Agenției teritoriale Fălești.

La ședință au participat doar aleșii cetățenilor care constituie majoritatea Consiliului raional, 17 la număr. La lucrările ședinței nu s-au prezentat  consilierii membri ai Partidului Socialiștilor, membri ai Partidului PLDM ,consilierul  membrul Partidului  Nostru și consilierul  membru  PPDE. Ședința s-a desfășurat pentru prima dată în ultimii ani în incinta Consiliului raional la locul ei, în sala de  ședințe.

Președinte al ședinței a fost propus și ales consilierul Ion Roșca. În lipsa colegilor din opoziție, consilierii prezenți au avizat și s-au pronunțat  pe marginea a 18 chestiuni incluse în ordinea de zi. O primă chestiune asupra căreia aleșii  raional au luat act a ținut de atribuirea unor mandate de consilier în Consiliul raional Sângerei. Comisia Electorală Centrală a recepționat cererile de demisie ale consilierilor Covaliov Arcadie, Ichim Gheorghe, Cainarian Cristian, Neaga Elena, Albu Angela și Dumbrovschi Alistar li s-au  atribuit mandate  candidaților supleanți  Lopotencu Romeo,  Postoroncă Nicolae, MocanuTudor, Bețivu Boris, Racu Nicolae, Vieru Iurie pe lista PAS.  Consilierilor Erimei Iulian, Scurtu Lilia, Onceanu Viorel, Chisaru Viorica li s-au ridicat mandatele de aleși pe listele PLDM. Candidații supleanți  Rusu Alexandru, Starâi Igor, Gherbovechi Andrei, Pînzari Marin au ocupat locurile acestora în  consiliul raional. În baza cererii de demisie  a fost ridicat mandatul consilierului  Oleg Cernei, membru   Partidului  Coaliția pentru Unitate și Bunăstare(CUB), mandat de consilier  atribuindu-se  candidatului supleant Anatolie Găină.    

 În legătură cu aceste schimbări a fost nevoie de operarea modificărilor componenței nominale și  numerice  a Comisiilor de specialitate, mandatul 2023/2027.

  În fața consilierilor a venit cu un alt proiect de lege privind executarea bugetului raional  pentru anul  2023,cât și  modificări ale deciziei privind  aprobarea bugetului raional pentru anul  2024.

 Autorul proiectului de decizie Octavian Banaru  a solicitat  acordul consilierilor privind repartizarea mijloacelor  bugetare  pentru cheltuieli neprevăzute.  Pas cu pas, și în acest sens consilierii au lucrat în consens, direcționând  mijloacele către educație și necesitățile instituțiilor educaționale, pentru elevi dotați, pentru măsurile culturale, pentru drumuri ,acoperirea cheltuielilor de personal, dar și pentru cetățeni în mare nevoie de ajutor, cum ar fi Cumpăta Maria din Coșcodeni, pentru repatrierea  corpului  fiului decedat în Turcia.

Continuare citiți în ziarul Ecoul nostru din 19 ianuarie 2024.