DISTRIBUIȚI
DIGITAL CAMERA

   A crea o lume prin cuvinte având modelul vieții e simplu. Majoritatea jurnaliștilor și scriitorilor reproduc realitatea reflectată în oglinda reverber a timpului. Astfel, fiind nevoiți să creeze o lume imaginară, de multe ori falsă, doar prin fabulații și metafore inspirând cuvintelor vialilitate. Creația, de fapt, e un mare risc și o aventurare care depinde, firește, de harul posedat de cel care se dedă aventurii de a repeta Marea Creație…
Tadeu NAGACEVSCI este un ziarist, scriitor, epigramist-cronicar fidel timpului pe care îl aspiră. E creatorul care și-a călit forțele lucrând la moara vieții. Un mentor înțelegător și competent, dotat cu harul înțelepciunii. Aceste cuvinte îl caracterizează. Cariera sa începe în domeniul învățământului (1959-1963), din anul 1963-2012 în presa raională. Pe parcursul anilor, în orice ipostază, dumnealui a demonstrat hărnicie și dăruire.
Tadeu Nagacevschi este unul din cei mai redutabili și inimoși ziariști din presa locală. Este un adevărat profesionist. Pe parcursul deceniilor a mânuit cu abilitate penița și are un extraordinar simț al verbului. În tot ceea ce face, domnul NAGACEVSCHI, a depus și depune o bună parte din sufletul său. A creat imaginea ziarelor locale la care a activat. Are o minte analitică, cuget lucid, spirit de observație. Știe să modeleze frumos și sârguincios cuvinte, care s-au transformat în texte cu talc, care copleșesc prin simțul fin și profunzimea gândurilor. Îi reușește de minune să imortalizeze clipele prezentului în articolele și epigramele sale. Pentru noi și pentru generația de mâine. Or, a scrie corect istoria prezentului înseamnă a-ți rezerva un loc demn în viitor .Într-un cuvânt, posedă calitățile unui ziarist cu principii rigide pe care nu le-a trădat niciodată. În puținul timp care ne-a fost dat să activăm împreună, el ne ghida, ne aproba ideile năstrușnice, ne sugera subiecte originale, ne critica atunci când erau motive și ne lăuda când aveam nevoie de asta cel mai mult. Nu este în stilul decanului nostru să facă lucrul pe jumătate. Întotdeauna este preocupat de ceva esențial. El scrie cu verbul dezgolit. Acest fapt nu prea place unora.
Tadeu NAGACEVSCHI, rămâne a fi și azi un model pentru noi. Așa trebuie să fie un adevărat ziarist, scriitor.
Este o persoană foarte responsabilă, care cunoaște însemnătatea cuvântului potrivit la locul potrivit. Și a faptei, în deplin acord cu propria Conștiință. De aceea, în tot ceea ce face și spune îi simțim verticalitatea, recpectul față de cei din jur și principialitatea.
E omul nemâniei și al omeniei, pentru care binele aproapelui contează mai mult decât propriul confort. De accea, în preajma dumnealuiu, ne simțim, într-un fel, ocrotiți și îndepărtați de ispitele răului.
E omul acțiunii, al faptei și al chibzuinței. Și suntem siguri că lucrul de azi nu va fi lăsat pe mâine. De capacitatea lui de muncă nici nu mai vorbesc. Randamentul cu care scrie acum la această vârstă onorabilă, pe teme actuale, este un motiv de admirație. Scrie despre tot ce se întâmplă astăzi în clasa politică de la noi. Îi râde cu spiritul său de observație și tonul sarcastic pe interlopii de la conducere. Prin tot ceea ce a făcut și mai continuă să facă jurnalistul, scriitorul, epigramistul,colegul, prietenul și Omul NAGACEVSCI, este o slujire căreia i s-a dedicat și continuă să o facă cu pasiune, nu o meserie pe care a îndeplinit-o cu calm de amorul prestigiului…

Mai departe puteți citi în ziarul din săptămâna aceasta