Un nou val de praf saharian peste Moldova? Prognozele meteorologilor român

Un nou val de praf saharian peste Moldova? Prognozele meteorologilor român

10
DISTRIBUIȚI
 

Meteorologii români anunță că un nou val de praf saharian va ajunge în sud-estul Europei, pe 22 mai. Această masă de aer va fi prezentă deasupra României și ar putea ajunge și în Republica Moldova.

„Ca urmare a ploilor prognozate în România, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în regiunile vestice și sud-vestice ale țării”, se arată într-un comunicat de presă emis de Administrația Națională de Meteorologie din România.

Nu este clar dacă valul de praf african va ocoli sau nu Republica Moldova, dar hărțile meteo publicate de România nu indică faptul că țara noastră va fi direct afectată.

Am încercat să obținem mai multe informații de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, care ne-a promis că va reveni în curând cu detalii.

Reamintim că o situație similară s-a înregistrat la sfârșitul lunii aprilie. Norul a ajuns în Moldova în noaptea de 23 spre 24 aprilie. Așadar, în urma ploii nocturne, mașinile au rămas acoperite de un strat de praf gălbui.

Potrivit Agenției de Mediu din țară, valurile de praf saharian pot avea efecte negative asupra sănătății, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii sau alergii. Este important să rămâi informat și să iei măsuri de precauție, cum ar fi evitarea expunerii prelungite în aer liber și utilizarea măștilor de protecție, în special dacă te afli în zone afectate. De asemenea, este recomandat să urmărești sfaturile și recomandările autorităților locale pentru a gestiona această situație.