DISTRIBUIȚI

Lotul de pesticide de 31 tone de la depozitul regional din satul Alexăndreni a fost evacuat şi îndreptat spre Polonia pentru distrugere. Acesta este ultimul lot din cele 1268 de tone de substanţe chimice adunate şi transportate pentru incinerare prin Proiectul NATO – Parteneriate pentru Fondul de Pace şi Încredere „Privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice în Republica Moldova”. Deşeurile vor fi transportate în Polonia pentru incinerare în cadrul Proiectului „Viaţa e mai sigură fără deşeuri de pesticide”, derulat de România şi NATO, începând cu anul 2003.

În teritoriul raionului nostru, la depozitul regional de păstrare a pesticidelor din Alexăndreni a avut loc ceremonia de închidere a Proiectului Fondului de Încredere NATO-Parteneriate pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice în Republica Moldova.
La eveniment au participat: prim – ministrul Republicii Moldova Pavel FILIP, ministrul apărării Eugen STURZA, şefii diplomaţiilor acreditaţi în Republica Moldova din cadrul NATO, preşedinți de raioane, reprezentanţii Autorităţilor Publice Locale din zona de amplasare a depozitului de pesticide, dar şi din raioanele de nord ale republicii, de unde au fost colectate produse chimice şi pesticide, cât şi membrii Comisiei Situaţii Excepţionale a raionului Sângerei.
În alocuţiunea sa rostită în timpul evenimentului, Pavel FILIP a subliniat importanţa proiectului implementat pentru păstrarea unui mediu ambiant sănătos, menţionând că de-a lungul timpului Autorităţile Publice Locale a 400 de localităţi în care existau depozite cu pesticide, semnalau creşteri de afecţiune în aceste zone. „Managementul defectuos al stocurilor de pesticide, în perioada sovietică ne-a lăsat o moştenire greu de gestionat. Am avut în permanenţă provocări legate de siguranţa alimentară şi ecologică. Mă bucur că după ziua de astăzi, joi, 28 iunie, ţara noastră, (inclusiv zona Alexăndreni) devine o zonă mai sigură în regiune, nu doar ca consumator, ci şi un furnizor de securitate”. Valoarea totală a proiectului a fost de 2,2 milioane euro. Şeful Executivului a accentuat că realizarea cu succes a proiectului a demonstrat eficienţa cooperării Republicii Moldova cu NATO, inclusiv pe dimensiunea securităţii ecologice…..

continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 27 din această săptămână

În poză: imagini de la ceremonie