DISTRIBUIȚI

Tudor Mocanu este singurul consilier independent în Consiliul orășenesc al primăriei orașul Sângerei și satului Vrănești. Deține experiența mai multor mandate în Consiliul orășenesc și în trecut în Consiliul raional. Cunoaște viața și condițiile de trai ale cetățenilor orașului de 35 de ani, de când este cetățean activ . După cum recunoaște ,a trecut prin toate: prin lumină și întuneric, prin cald și rece, prin noroi și „străzi”.

– Domnule consilier, Vă rog să faceți o radiografie a comunei, comparând starea ei de astăzi ce cea de până la mandatul dvs?
Tudor Mocanu: Nu este foarte complicat să faci o radiografie a localității unde activezi mai bine de trei decenii, jumătate dintre ani având calitatea de consilier local sau raional. Reformele permanente economice, instituționale au dus la emigrarea populației apte de muncă și productive. Respectiv a dus la micșorarea numărului de copii în grădinițe, gimnazii și licee. Să recunoaștem că în același timp condițiile în aceste instituții s-au îmbunătățit radical. Este meritul administrațiilor centrale, raionale și locale. În același timp o mare parte din agenții economici din agricultură au făcut un salt enorm în modernizarea tehnicii și utilajului. Este meritul lor și durerea noastră. Or alimentarea copiilor în instituțiile bugetare, inclusiv preșcolare se face cu producție de import și mai puțin autohtonă. Sunt schimbări radicale în domeniul construcției apartamentelor multietajate, care se construiesc în Sângerei.

– Care lucrări sau fapte realizate de dvs sau cu concursul dvs în ultimii ani vă bucură cel mai mult?

Tudor Mocanu:„ Nu este normal să-mi dau singur apreciere. Am conlucrat , susținut și criticat toți colegii primari cu care în acești ani am avut tangențe. Nu m-am supărat pe ei și nici astăzi nu mă supăr, chiar dacă avem ciocniri verbale de idei, de conținut al hotărârilor Consiliului local. Prin asta doresc să spun că nu-mi pierd verticalitatea. Nu am dus un registru al faptelor, lucrărilor realizate pe parcurs, dar mă bucur că am contribuit mult în acea situație tensionată din consiliu, la atribuirea denumirii „Nicolaie Iorga” Casei raionale de Cultură. Cât privește la crearea infrastructurii în orașul Sângerei, chiar mă mândresc că în microraionul „Crama” avem gaz, apă, canalizare la care suntem conectate sute de gospodării. Nu a fost ușor de realizat aceste obiective, dar datorită aportului altor cetățeni și datorită conlucrării cu specialiștii primăriei, conducerii anterioare am realizat acest vis. În domeniul respectiv am acordat și acord consultații și locuitorilor altor străzi din oraș cum să procedeze ca să reușească.
Nu am exagerat când am scris inițial de trecerea prin noroi ori am făcut acest lucru până în anul 2008-2009, când am obținut un proiect USAID și am condus grupul de inițiativă, datorită căruia am construit în variantă albă strada Trandafirilor.

Continuarea citiți în n.9-10 din 25 februarie 2022