DISTRIBUIȚI

Nu mai e TUDOR IAȘCENCO, omul – enciclopedie, s-a stins un patriarh… Un cavaler al Adevărului, un jurnalist de forță, un Om e Dreptății, un om și un nume, un coleg și prieten pe care puteai să contezi.
A rămas în inimile celor care l-am cunoscut și respectat ca un veritabil jurnalist al tuturor evenimentelor noastre de verticalitate. Corect, disciplinat, obiectiv, consecvent. Și exigent.
Regretatul nostru coleg a pierdut lupta cu COVID-19, s-a grăbit să ajungă Sus, la Cer.
Maria Țurcanu

Atunci când – în ziua de vineri, 26 martie – s-a stins colegul nostru TUDOR IAȘCENCO, lumea jurnalismului din acest spațiu geografic, a realizat golul rămas. În contemporaneitatea noastră. E cam dificil de găsit pe cineva, care să-i semene.
TUDOR IAȘCENCO a fost o lecție de modestie pentru noi, cei din presa locală, regională și nu numai, un etalon de omenie și generozitate. Era el însuși ca o enciclopedie, pe care n-o deschidea în fața fiecăruia. Abia după ce îi inspirai încredere, începea s-o răsfoiască și împărtășească din vastele lui cunoștințe. Cititorii îi așteptau publicațiile cu nerăbdarea iminentei revelații, or regretatul coleg avea darul rar de „a cântări influiențele ce caracterizează oamenii și societatea într-un mediu de rivalități constante pentru a explica o realitate copleșitoare…”
Și o făcea într-un stil singular, caracteristic temperamentului său sanguin, dar dozat de o luciditate stăpânită. În editorialele pe care le semna, judecățile sale erau limpezi, expresive, tăioase. Nu jongla în atitudini. A fost, un rațional intelectual al scrisului exploziv, părtinitor al adevărului, oricât de amar ar fi fost. Era un jurnalist cu penița ascuțită, dar și un om de o cumsecădenie aparte.
Deși, uneori, se părea, în dorința de a apăra omenia în oameni, TUDOR IAȘCENCO și colegii săi de la ziarul, Cuvântul nu erau decât niște spadasini ce luptă fără scut, curajoși la nebunie, mereu avântați în fața concurenților cu vizitele trase și ascunse sub mii de chipuri, înfruntând primejdia fără să țină cont de pericolele mișeliei…

Continuarea citiți în n.14 din 2 aprilie