Tuberculoza să ne preocupe pe toți

Tuberculoza să ne preocupe pe toți

15
DISTRIBUIȚI

 Vicepreședinta raionului Sângerei Veronica Serbușca a promovat  la finele săptămânii trecute un eveniment de contracarare a tuberculozei, cu participarea actorilor comunitari.

 Masa rotundă a  servit drept chemare și îndemn pentru implicarea actorilor comunitari pentru crearea unui sistem interconectat și coordonat de programe și servicii bazate pe comunitate și conduse de comunitate printr-o abordare multisectorială în răspunsul la tuberculoză. Întrunirea a fost organizată în contextul semnării acordului între Consiliul raional Sângerei și Asociația Națională a Bolnavilor de Tuberculoză din Republica Moldova. La masa de discuții au fost prezenți și au luat parte șefii  Centrelor de Sănătate din raion, Iurie  Vieru, medicul și responsabilul principal de problema tuberculozei în raion,reprezentanții Asociației Naționale a Bolnavilor de Tuberculoză, reprezentanți ai domeniului asistenței sociale și protecția familiei, edilii  comunelor și orașelor, reprezentanții  teritoriali CNAM. 

  Problema nu este una simplă, nu-i de dragul  discuțiilor în vederea  implementării planului raional asumat pentru  tratarea și prevenirea tuberculozei și a mediului social vulnerabil,al sărăciei care o provoacă . Îngrijorarea vine  din realitățile reale, multe dintre ele fiind expuse transparent de responsabilul pentru problemele maladiei. Potrivit lui Iurie Vieru „problema tuberculozei  o discutăm în ultimul timp, lunile februarie-aprilie a treia oară la nivelul raionului, inclusiv cu participarea reprezentanților SMIT. Am discutat cum sunt ajutate aceste persoane, cu reprezentanții de monitorizarea lor, despre creșterea riscurilor în cazul când persoanele nu respectă tratamentul. Vorbim despre 34 cazuri noi îmbolnăviri de tuberculoză în raion,despre șase  cazuri recidive,mai mult ca în anul 2023,  printre care un copil de 10 ani.” Potrivit tabloului sumbru al tuberculozei, acesta ar însemna  că tratamentul nu-i efectiv. Pacientul nu respectă condițiile tratamentului indicat. Rezistența la tuberculoză  crește și este în creștere față de anul 2023, cu 33 %.  Șapte  pacienți  de tuberculoză  au decedat în anul trecut, având și alte cormobidități, a  informat la masa rotundă coordonatorul din Sângerei.

 Pavel Rucșineanu, administratorul Asociației Naționale a Bolnavilor de Tuberculoză din Republica Moldova(SMIT) s-a referit la căile de implicare a actorilor comunitari din raionul Sângerei pentru crearea unui sistem interconectat și bazat pe comunitate. El a dat răspuns primarilor, dar și șefilor centrelor de sănătate pe problema dată.

   Potrivit monitorizării reprezentanților Asociației Naționale  a Bolnavilor de Tuberculoză„raionul Sângerei  se poziționează pe  determinarea că îi pasă de tot ce ține de acest rău, tuberculoza. Cu o echipă mică , în total 5 oameni  responsabilul  Iurie Vieru luptă. Este cunoscută  insistența sa și  fiecare mișcare în acest spațiu sinistru  al tuberculozei în raion. De multe ori însă eforturile lor, dar și a medicilor în teritorii se duc  pe bătaia vântului. Dacă pacientul   nu respectă tratamentul, nu ia pastilele la timp, cu regularitate,de unde rezultate?

 Dar nici cameră de luat vederi nu pot  instala primarii sau alți factori la  capul și mișcarea acestor victime ale tuberculozei. Din aceste  motive, din  dificultatea de a duce  un astfel de  cetățean or pacient la investigare și s-au adunat din nou. Cum mai bine să coopereze eforturile spre a reuși în  toate. Suntem candidați de integrare în Uniunea Europeană. Dar, atenție, depășim de 2 ori media la   Tuberculoză . Maladia ne poate fi barieră  în integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Aceasta a fost concluzia și avertizarea  evenimentul organizat. Cerința de implicare a actorilor comunitari și opțiunea creării unui  sistem interconectat nu este  deloc întâmplătoare.