DISTRIBUIȚI

      De Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor, în țară, au fost organizate un șir de activități ce au avut menirea de a sensibiliza publicul larg cu privire la importanţa şi vulnerabilitatea patrimoniului cultural.

     În lista activităților, în raionul nostru a fost inaugurată expoziția „Patrimoniul arheologic al raionului Sângerei”, care a etalat o serie de monumente arheologice importante descoperite pe teritoriul acestei unități administrativ-teritoriale.

    Evenimentul a avut loc în incinta Casei de Cultură „Nicolae Iorga”, unde directorii Caselor de Cultură, lucrătorii bibliotecilor publice din raion s-au întâlnit cu reprezentanții de la Agenția Națională Arheologică din Chișinău (ANAC).

Vlad VORNIC, directorul general al ANAC a informat despre patrimoniul arheologic local, care este extrem de bogat și cuprinde peste 500 de situri de diferite tipuri (tumuli, așezări, cimitire, stațiuni, etc.), mii de obiecte datate din cele mai vechi timpuri.

Arheologul, Veaceslav BICBAEV a informat că „primele săpături arheologice la Sângerei au fost întreprinse abia în anul 1974 de către cercetătoarea MACAROVA”.

La fel de importante sunt și săpăturile de salvare efectuate de Gh. POSTICĂ și Al. LEVINSCHII, în anii 1977-1978 și 1983 în așezarea și necropola din sec. IV d. Hristos, de la…

continuarea o veți citi în numărul 18 al ziarului din săptămâna aceasta

Foto: Secția Cultură a Consiliului raional