Mai mult de jumătate din familiile din Moldova trăiesc la limita sărăciei. Motivele sărăciei variază de la caz la caz: lipsa locurilor de muncă, salariile mizere, alcoolismul. În unele cazuri, părinţii nu le pot asigura copiilor nici strictul necesar, iar singura sursă de existenţă este ajutorul social oferit de stat. Cum fac față greutăților și la ce trai visează familiile moldovenilor?
Veronica ENE din comuna Bălășești crește de una singură trei copii. Este angajată în câmpul muncii, dar banii câștigați cu greu îi ajung pentru întreținere. „Mâncăm cu socoteală, muncim cu îndrăzneală. Sunt nevoită să-mi i-au uneori copii cu mine, pe deal ca să câștigăm puțin mai mulți bani.
Copiilor le ajunge de mâncare, mă strădui pentru ei mai mult. Perioada de iarnă e cea mai grea, se întâmplă să împrumut dacă găsesc, pe urmă primesc şi-i întorc. Ne mai ajută și banii primiți de la stat. La muncă peste hotare nu pot pleca, fiindcă copii sunt încă minori. Nu pot zice că pot face față cheltuielilor. E dificil să întreții de una singură familia într-o țară săracă. ” ne-a povestit Veronica.
Există şi familii nevoite să cheltuiască ultimii bani pe medicamente. Ana CUCOȘ din Sângerei are 71 de ani, de aproape două decenii suferă de afecţiuni ale oaselor. Pe lângă pensie, statul îi acordă un ajutor bănesc în jurul sumei de 200 de lei pentru perioada rece a anului.„ Din cauza discomfortului și al durerilor care mi le provoacă boala sunt nevoită să stau în spital des. Toţi banii se duc pe medicamente. Uitaţi-vă câte am. După banii care îi posed, cumpăr ce-i mai ieftin”, a spus pensionara…
continuarea o puteți găsi în numărul 19 al ziarului din această săptămână