DISTRIBUIȚI

În scopul formării şi promovării valorilor democratice şi toleranței la elevi, în gimnaziul ,,Dumitru Matcovschi» din satul Cotiujenii Mici, în perioada 20-26 ianuarie, au fost promovate activități dedicate comemorării victimelor Holocaustului.

Săptămâna a demarat prin expunerea planului de activități în cadrul careului formativ, unde au fost anunțate concursurile şi evenimentele ce urmau a fi desfăşurate.
În cadrul activităților s-au implicat activ elevii claselor a VIII-IX-a,care au vizionat filmul subiectiv ,,Мальчик в полосатой пижаме», secvențele din film au fost analizate, comentate din punct de vedere istoric precum şi moral, evidențiindu-se cruzimea şi nedreptatea la care au fost supuşi evreii.
Colectivul de elevi al clasei a IX-a, împreună cu profesoara în cadrul orei de istorie au promovat o lecție cu tema: ,,Holocaustul în Moldova». De asemenea a fost organizată o masă rotundă la care elevii clasei a IX-a şi-au expus părerea, au adus argumente pro sau contra masacrului anilor 1940-1945. Prin informația detaliată în eseie, elevii au reconstruit drumul evenimentelor acelor timpuri, evidențiind nonvalorile conducătorilor şi a societății care au contribuit la distrugeri în masă a populației. Elevilor, prin intermediul unei prezentări în Power Point, le-au fost aduse la cunoştință cauzele, locul, organizarea, acțiunile naziştilor, fotografii ale Ghetourilor, fotografii ale persoanelor conform selecției, muncile la care erau supuşi, camerele de gaze.
Elevii claselor a VIII-IX-a au realizat gazete de perete, având ca temă generală ,,Holocaustul – tragedia secolului XX». Elevii care s-au remarcat prin activism în cadrul săptămânii dedicate Holocaustului au fost menționați în cadrul careului de totalizare, primind diplome de merit.