DISTRIBUIȚI
În poză: C. ȘUȘU informează elevii

   Fenomenul traficului de ființe umane și copiii care preiau noi forme și tendințe, fapt care impune o atenție permanentă din partea autorităților statului prin întreprinderea de acțiuni pro active.
Situația social-economică din țară a populației majorează riscul ca femeile și bărbații să ajungă să fie exploatați. Dezvoltarea sectorului IT, pe lângă beneficiile care le aduce, favorizează, cu regret fenomene infracționale ca traficul de copii.
La nivel local se atestă cazuri când cetățenii Republicii Moldova sunt expuși riscului de a fi traficați in scop de exploatare, în special prin muncă.
În 2007 de către Comisia Europeană, ziua de 18 octombrie a fost desemnată ca Ziua Europeană de combatere a traficului de ființe umane, iar în perioada 16-22 octombrie 2017s-a desfășurat Campania națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”.
Potrivit Legii cu privire la Procuratură atribuția de bază este conducerea, exercitarea urmăririi penale și reprezintă învinuirea în instanța de judecată în cauzele de trafic. Totodată, prin Legea privind prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane este stabilit că procuratura în limitele competenţei, desfăşoară activităţi de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane în conformitate cu legislaţia în vigoare, supraveghează respectarea drepturilor omului, inclusiv ale victimelor traficului, întreprinde alte măsuri necesare în domeniu.
În conformitate cu indicația Procurorului General, Eduard Harunjen, în perioada 16-20 octombrie 2017, de către procurorii din cadrul procuraturii Sângerei s-au organizat acțiuni de sensibilizare a gravității și consecințelor fenomenului traficului de ființe umane. Procurorii au mers cu inform-ații, lecții în instituțiile de învățământ din raion: gimnaziul Bilicenii Vechi, gimnaziul „Anton Crihan”, liceul ”Nicolae Casso” și liceul „Alexandru Agapie”, informând tinerii despre fenomenul traficului de ființe umane, solicitândui implicarea fiecăruia la prevenirea acestui pericol.
În scopul majorării eficacităţii activităţii de combatere a traficului de fiinţe umane, traficului de copii, migrației ilegale și altor infracțiuni conexe acestora în teritoriu, prin dispoziția procurorului-șef al raionului Sîngerei a fost desemnat responsabil pe acest domeniu procurorul Constantin ȘUȘU. Facem apel la populația din raion să nu ezite a comunica dacă le sunt cunoscute cazuri de trafic de ființe umane sau copii la telefonul 262 22360.
Constantin ȘUȘU, Procuror, procuratura Sângerei