DISTRIBUIȚI
Poză-simbol

  Nu este nou că populația țării noastre se confruntă cu probleme mari, precum sărăcia și oportunități economice scăzute. Astfel se face, că zilnic țara noastră este părăsită de aproximativ 100 de locuitori, majoritatea – parte a generației tinere. Cum se descurcă în situații de criză tinerii noștri și unde le sunt antrenate visele de viitor? Iată declarațiile unora la acest capitol:

Ana JIGĂU, studentă:
„Îmi fac studiile în România. Am hotărât să-mi continui studiile în acea țară nu pentru că aș fii nemulțumită de sistemul educațional de la noi… Sper să obțin diploma la care râvnesc pentru a avea o oportunitate mai largă de angajare în câmpul muncii. Dacă cu timpul și statul nostru ar oferi tinerilor specialiști salarii și condiții decente, m-aș întoarce cu drag acasă…, dar până ce, cu regret spun asta, visele mele legate de carieră zboară în altă direcție. Păcat că țara noastră atât de tânără, n-a izbutit încă se se maturizeze, dar îmbătrânește așa rapid. În acest proces nu este de vină doar populația, de zile bune nu fuge nimeni.”
Familia HARGHEL, Bălășești:
„După ce am format o familie, ne-am angajat la noi în țară, unul inginer, celălalt medic. Vă dați seama, salariul a doi tineri specialiști nu putea nicidecum acoperi cheltuielile pentru chirie, hrană, nu mai vorbim de alte necesități. Am fost nevoiți „să luăm lumea în cap” pentru că financiar ajunsesem pe muchie de cuțit. Ne-am stabilit de câțiva ani în Spania. Degeaba se spune că în Moldova puțin se muncește, deacea puțin se primește… Aceelași program de lucru avem și aici, dar statul altfel se gândește la tineri, alte condiții ni se oferă. Ne este dor de părinți, de prieteni, ne pare rău că suntem nevoiți să luăm calea pribegiei.”
Familia ȘOIMU, Prepelița:
„Avem doi copii, care nu de bună voie au plecat să-și caute de lucru peste hotare. S-au dus ca să scape de nevoi și sărăcie. Îi doare sufletul, căci și-au lăsat acasă copilașii pentru un lucru de nimic- banii. Ce să faci dacă fără ei nu poți rezolva nimic azi, cu atât mai mult să-ți construiești propria locuință. Sperăm ca cu timpul conducerea să se întoarcă cu fața la tineri, să le vadă și să le înțeleagă problemele. Păcat că forțele tinere în loc să înflorească țărișoara noastră, o părăsesc…”…

Mai departe puteți găsi în numărul ziarului din săptămâna aceasta