Tinerii liceeni au spus un NU hotărât discriminării

Tinerii liceeni au spus un NU hotărât discriminării

Elena Cucoș

247
DISTRIBUIȚI

39 de elevi din clasele superioare ale Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Sângerei au participat recent, la o întâlnire de instruire privind drepturile omului. Dezbaterea a avut loc în incinta liceului și a fost organizată de Asociația Presei Independente (API), în parteneriat cu ziarul „Ecoul nostru” precum și Coaliția Nediscriminare.

Cu acest prilej, experții în domeniu au informat tinerii prezenți despre activitățile de promovare a toleranței. Într-o societate deschisă spre umanism și respectarea drepturilor omului, factorul toleranță are o importanță deosebită, fiind promovat în toate relațiile interumane. Roman BANARI, expert, jurist al Coaliției Nediscriminare le-a vorbit elevilor despre noțiunile de discriminare, despre cele mai întâlnite forme și manifestări ale discriminării în societatea noastră cum ar fi discriminarea directă, indirectă, discriminarea prin asociere, hărțuirea, sau instigarea la această acțiune dăunătoare într-o comunitate umană. Expertul a exemplificat cele sus-ținute proiectând filmulețe urmărite cu mare interes de către elevii aflați în sală. În același timp el i-a îndemnat pe aceștia să prezinte diferite cazuri de discriminare, din experiența lor proprie sau a unor persoane cunoscute.

Ion MAZUR, coordonator de programe în cadrul API i-a familiarizat pe cei prezenți cu noțiunile, expresiile, termenii corecți sau incorecți, ce nu sunt recomandate a fi utilizate în raport cu diferite categorii de persoane, dar și unele greșeli comise de jurnaliști. Au fost expuse de către liceeni situații evidente de discriminare, inclusiv din viața școlară, când pentru anumite acțiuni sunt solicitați doar anumiți elevi, când unii dintre colegi sunt ignorați de către alții sau când sunt interpelați cu apelative peiorative cum ar fi „țiganule”, „chiorule”, adresări evident discriminatorii. De asemenea, discriminare este și faptul că pentru școlarii cu nevoi speciale nu există profesori specializați în a se ocupa de aceștia.

Expunerile vorbitorilor au stârnit curiozitatea celor prezenți. Elevii au pus diverse întrebări, solicitând explicații suplimentare cu privire la anumite aspecte care îi frământau. O chestiune deosebit de interesantă a fost menționată de către profesoara de română Rodica JÎLIHOVSCHI, care i-a întrebat pe experți dacă interdicția cetățenilor ca după o anumită vârstă să nu mai poată munci, nu reprezintă și aceasta un mod de discriminare? În final a fost unanim acceptată concluzia că este necesar SĂ STOPĂM DISCRIMINAREA!

Organizatorii au anunțat că au lansat deja un concurs de eseuri la tema drepturilor omului, care este organizat de API în perioada aprilie-octombrie 2015. Cu această ocazie i-au îndemnat pe elevi să participe publicându-și scrierile pe site-ul liceului sau în ziarul instituției de învățământ. Cele mai bune dintre eseuri vor vedea lumina tiparului în ziarul „Ecoul nostru”. Autorii celor mai reușite texte vor fi premiați în cadrul unei festivități care va fi organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, din data de 10 decembrie 2015.