DISTRIBUIȚI

Centrul raional de Tineret desfășoară în teritoriul raionului Campania de promovare a drepturilor fetelor și femeilor. În acest context s-a înscris și forumul tinerilor contra violenței asupra fetelor și femeilor, organizat recent în incinta restaurantului „Hermes”.

Activitățile centrului sunt susținute prin proiectul Y au ( th) Create ( Organizația Terre des Hommes) Managera instituției de tineret Olesea Luchian a ținut pulsul pe desfășurarea evenimentului, fiind pe post de moderatoare. Potrivit ei „prin desfășurarea forumului a fost încheiat proiectul asumat de echipa centrului pentru apărarea drepturilor fetelor și femeilor, ca un strigăt de sensibilizare a tuturor de a nu permite violența asupra lor.” La invitația echipei centrului, au fost prezenți și au participat la dialog: avocatul Alexandru Pleșca, psihologul Centrului de Sânătate Prietenos Tinerilor „Viitorul” Nadejda Colac, șefa Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei, Maria Bajura, președintele raionului Grigore Corcodel împreună cu echipa sa, primarul orașului Sângerei Arcadie Covaliov împreună cu echipa primăriei, Campioana Pozitivă UN Women Moldova Rodica Carpenco. Între ei a avut loc dialogul dintre generații. Echipa Centrului femei pentru femei a lansat cu fiecare intervenție a sa în dialogul forumului îndemnul către fetele și femeile din comunitățile raionului: a nu se lăsa călcate în picioare, a nu accepta a fi abuzate, a nu tolera asupra sa violența, tortura fizică. Tinerele au promovat aceste obiective prin filmulețe video, expoziții de pictură, de fotografie, prin cântec compus de ele. Mesajul cântecului, dar al activităților fiind inspirat din durerea lor sufletească pentru fenomenul violenței și neâmpăcarea cu el, pentru urgia sufletească pe care o trăiesc copiii și semenii din mediul lor, pentru durerea și umilința mamei, femeii, soției, abuzată de tatăl violent. Echipa de tinere a fost convingătoare prin mesajul expus în fața publicului forumului și activităților promovate prin acest proiect: a motiva tinerele și femeile să se gândească despre sine cu dragoste, a susținut Sofia, membra echipei. În numele echipei tânăra a avut mesaj și pentru bărbați, implorându-i să evite violența asupra femeilor. Să lovească în gard, decât în trupul și sufletul femeii care-i crește copii. Să nu uite că ,,sunt copii în casă, în timpul violenței și aceste situații stresează mult copiii. Îi doare pentru mama supusă violenței tatălui agresiv. Îi doare pentru tata care ar putea fi tras la răspundere, iar ei îl vreau tată în familie și că îl iubesc așa violent cum este.”
Participând la realizarea acestui proiect, echipa a cules mesajele și conținuturile promovate din realitățile semenilor, trăite cu adevărat, atestate în viața de zi cu zi.

Continuarea citiți în nr. 42 din 06 noiembrie 2020