DISTRIBUIȚI

Vadim Ceban, noul șef numit în fruntea Moldova Gaz la propunerea ministrului ACUM Vadim Brînzan, a declarat că prețul la gaz pentru consumatorii finali ar trebui să fie mai mare.Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Newsmaker.
„Judecați și dvs: în tarif e inclus prețul de cumpărare de 178$, iar în primul trimestru al lui 2019 prețul era de 235$. Calculați diferența, înmulțiți cu volumele și veți primi devierile financiare. Nu pot să înțeleg logica deciziilor anterioare, când, în condițiile unor devieri financiare, tarifele se micșorau cu 20%. Dar dacă acum, în perioada de iarnă, Moldava Gaz va cere majorarea tarifului cu 30% sau cu 70%, închipuiți-vă ce șoc vor avea oamenii. Dacă tariful era revizuit la timp, nu am fi avut acum o asemenea situație”, crede Ceban.
„Vom discuta cu ANRE, iar apoi ne vom gândi cum să repartizăm devierile financiare în tarife, pe parcursul a câțiva ani, cum s-a făcut anterior cu Gaz Natural Genosa”, admite Ceban.
Șeful Moldova Gaz a dat asigurări că anul acesta tarifele nu vor crește. „Vă spun chiar mai mult: din contul rezervelor proprii și a reducerii prețului la livrarea gazului, anul viitor vom putea compensa o parte din devierile financiare. E important să nu acumulăm pierderile financiare”, a conchis șeful Moldova Gaz.
La începutul lunii august, curent, Vadim Brînzan din Guvernul ACUM spunea că propunerea lui Vadim Ceban în fruntea Moldova Gaz este o variantă de compromis.
„Este un economist foarte bun. A lucrat mai mulți ani la Ministerul Economiei. Este o candidatură de compromis între partea rusă și partea moldovenească. Nu uitați că noi putem propune, dar ei pot refuza. S-a luat o decizie colectivă. S-au discutat mai multe candidaturi și s-a decis că aceasta este o candidatură bună și de compromis”, a argumentat Brînzan la emisiunea ”Cutia Neagră” de la tv8.
Oficialul a negat faptul că Vadim Ceban ar fi „omul lui Igor Dodon” și a dat asigurări că funcțiile de șefi la întreprinderile de stat nu sunt partajate pe criterii politice. „Atât timp cât eu mă ocup de asta nu a fost niciodată niciun caz de genul acesta”.În cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, din iulie, curent, Dodon declarat că noul director la Moldova Gaz a fost propus de Guvernul Maia Sandu și aprobat „în consens cu cei de la Moscova”.