DISTRIBUIȚI

Svetlana Cebotari fosta ministra a Sănătății

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) din cadrul MAI anunță că în urma perchezițiilor de la Centrul Republican de Transfuzie a Sângelui și a analizei materialelor cauzei penale, se presupune că, Svetlana Cebotari, șefa Centrului de Transfuzie a Sângelui a favorizat companii pentru desemnarea acestora în calitate de câștigători la licitațiile publice pentru consumabile și produse parafarmaceutice.

Potrivit comunicatului emis de către SPIA, începând cu luna februarie curent, în cadrul cauzei penale au fost documentate acțiunile ilegale comise de către persoane publice şi persoane cu funcții de demnitate publică, din cadrul CNTS, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), persoane publice din sistemul medical, persoane juridice cu diverse formă de organizare, dar și persoane fizice.
SPIA a publicat o înregistrare audio care, potrivit lor, ar fi o discuție dintre Svetlana Cebotari și un subaltern al acesteia.
Conform informațiilor, aceștia, folosindu-și atribuțiile şi competențele aferente funcțiilor deținute, au creat condiții pentru înlăturarea obstacolelor legale și logistice pentru organizarea și trucarea unor licitații cu facilitarea agentului economic prestabilit. În urma analizei materialelor cauzei penale, se presupune că, Svetlana Cebotari, șefa Centrului de Transfuzie a Sângelui a favorizat companii pentru desemnarea acestora în calitate de cîștigători la licitațiile publice pentru consumabile și produse parafarmaceutice. În detaliu, în cadrul algoritmului de diagnostic, la prima etapă de triere pentru tehnologia de examinare de laborator a sângelui/componentelor sanguine donate, sunt utilizate teste rapide pentru determinarea Hepatitelor, Sifilis și HIV. Aceste teste rapide, conform procedurii, trebuie procurate prin licitație. Necesitatea testelor este semnificativă, întrucît grosso modo, lunar este necesară o cantitate de peste 25 000 teste.

Ziarul de Gardă

Continuarea citiți în n.23 din 11 iunie 2021