Surse alternative de energie regenerabilă (BP)

  Surse alternative de energie regenerabilă (BP)

18
DISTRIBUIȚI

 Asociația Băștinașilor din orașul Telenești „Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni” a primit recent un grant din partea Asociației Agențiilor pentru Democrație Locală (ALDA) pentru implementarea proiectului ”Consolidarea capacităților de cooperare ale OSC și APL prin mecanismul de Bugetare Participativă în orașul Telenești”, ocazie pentru  Primăria Telenești să efectueze un sondaj pentru a identifica un proiect de eficiență energetică. 

 Ca urmare a sondajului efectuat în perioada 27 Ianuarie – 7 Februarie 2023,   55,3% din respondenți au constatat că  bugetul public local poate face economii dacă ar utiliza surse alternative de energie regenerabilă;  90,8% din respondenți au considerat că este oportună dotarea instituțiilor publice din orașul Telenești cu sisteme fotovoltaice cu  utilizarea energiei solare iar  86,8% din respondenți  sunt disponibili să susțină financiar instalarea sistemelor fotovoltaice la Gimnaziul „Mihai Eminescu”, Grădinița nr. 3 ”Andrieș”, Liceul ”Lucian Blaga”, Muzeul Raional și I.M.S.P ”Spitalul raional Telenești” din centrul raional, pentru a reduce costul facturii pentru energie electrică.

,,Ținând cont de efectul de domino provocat de creșterea prețurilor în toate domeniile, inclusiv la energia electrică, este evident că creșterea continuă a costurilor facturii la energie electrică are o presiune severă și un impact negativ asupra calității serviciilor publice din oraș, deoarece resurse financiare considerabile sunt direcționate de la bugetele locale/raionale pentru acoperirea acestor cheltuieli.Ar fi unul din proiectele cele mai importante de bugetare participativă”, a relatat  Mariana Ombun, președinta raionului  Telenești. 

Astfel, AO „Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni” în parteneriat cu AO „Fondul de Inovații Sociale din Moldova”, au inițiat un dialog cu Primăria Telenești și Consiliul Raional Telenești, pentru identificarea surselor financiare și montarea la instituțiile publice sus-menționate a sistemelor fotovoltaice de tip contorizare netă cu puterea cumulativă de cca 180 kWh. Astfel, sistemele instalate vor genera anual cca 200 MWh, ceea ce reprezintă în mediu 80% din curentul electric consumat de aceste instituții. Sau, cca 700.000 lei  anual achitați anterior pentru curentul electric, vor rămâne în localitate, și vor contribui la dezvoltarea social economică continuă a acesteia.

Bugetul total al proiectului este estimat la cca 3.4 mln MDL. Pentru asigurarea implementării cu succes a proiectului este necesar de asigurat participarea și contribuția din partea Băștinașilor or. Telenești, în mărime de minim 120 000  lei.

”Asociația  Băștinașilor  a făcut un  apel de a contribui financiar, către toți cei ce sunt cu inima și sufletul în orașul Telenești, către cei ce susțin acțiunile ecologice și nu sunt indiferenți de soarta Pământului, contăm pe sprijinul vostru și doar prin solidaritate vom contribui la dezvoltarea prosperă a orașului natal. Orice susținere financiară, mai mare sau mai mică, este binevenită, iar satisfacția va fi cu atât mai mare, știind că am contribuit fiecare”, a menționat  Nicolae Nastas, secretarul CO Telenești.