Sunt în toi lucrările de renovare a Casei de Cultură „Nicolae Iorga”

Sunt în toi lucrările de renovare a Casei de Cultură „Nicolae Iorga”

276
DISTRIBUIȚI

ACTUALITATE

Sunt în toi lucrările de renovare a Casei de Cultură „Nicolae Iorga”

Au demarat lucrările de renovare a Casei de Cultură „Nicolae Iorga” din orașul Sângerei. Pentru efectuarea lucrărilor date ,Consiliul Raional a alocat din buget suma de  700 mii de lei. În urma concursului achizițiilor publice, în calitate de antreprenor a lucrărilor de renovare a instituției este SRL „5 AQ Invest”, director- Igor Cebotarenco, din municipiul Chișinău. Execuția lucrărilor contractate este de trei luni. La moment lucrările sunt în toi. Șef de șantier este Mihail Munteanu.

Maria Țurcanu

Casa de Cultură „Nicolae Iorga” din Sângerei se afla într-o stare deplorabilă la exterior. Și  avea nevoie urgent de o renovare capitală, pentru menținerea sa ca monument de cultură. Potrivit autorităților raionale,mai bine de 40 de ani  edificiul nu a fost reparat capital. Veleriu Rusu, șeful Secției raionale de cultură, a bătut la mai multe uși, a elaborat mai multe proiecte, cu privire la renovarea edificiului cultural, cartea de vizită a raionului. Dar, din lipsă de fonduri, lucrările întârziau să înceapă.  Era o problemă majoră până nu demult pentru autoritățile publice locale. Fără susținere, fără fonduri externe, cu puterile locale nu se putea rezolva cu succes această bună și frumoasă intenție.

Casa de Cultură „Nicolae Iorga” este principalul obiectiv cultural-artistic din raion, care a lansat în domeniul respectiv și a dat culturii naționale un șir impresionant de nume sonore, promovând și în continuare tinere talente. Totodată, scena acestui edificiu găzduiește concerte și evenimnte cu specific cultural artistic memorabile, inclusiv la nivel național, transfrontalier și internațional.

Este bine cunoscut rolul culturii în evoluarea societății. Dacă am da o definiție succintă, am spune: „ Cultura este știința artei, dar și arta de a fi om”.

”Cultura, ca domeniu consacrat al vieții noastre, are nevoie de cămine culturale, case de cultură bine amenajate, prin care să-și poată promova, eficient și plenar valorile autentice.

Temelia Casei de Cultură „Nicolae Iorga”, a fost pusă în anul 1956, având ca destinație găzduirea unor proiecte culturale, educaționale și artistice. Pe parcursul anilor, a reușit să se impună într-o adevărată fabrică de creație, unde fiecare activitate, colectiv completau, rând pe rând, colierul de perle ale culturii raionului.

Scena Casei de Cultură „Nicolae Iorga” este un bun promotor al tinerilor talente, care au prins curaj și au îndrăgit publicul, obținând treptat apreciere și experiență. Fiind cooptați în numerose activități, aici și-au luat avântul și au ajuns artiști îndrăgiți, cu renume,  astfel de personalități ca: Mihai Dolgan,Nicolae Glib,Lidia Bejenaru, Anatol Latîșev, Ion Paladi, Petru Hadîrcă și mulți, mulți alții.

Ultima reparație capitală a Casei de Cultură din orașul Sângerei s-a efectuat în anii 1978-1980. .Renovarea trebuia efectuată cu mulți ani în urmă. E îmbucurător faptul că, după multe căutări,discuții la diferite nivele, pe diferite tonuri,   în sfârșit au  demarat  lucrările de raparație a fasadei instituției, scările de la  intrare. Grație  mijloacelor alocate de Consiliul Raional,  în sumă de 700 000 de lei, edificiul cultural  își va  schimba de curând  aspectul în unul parțial modernizat. În prezent constructorii îndeplinesc lucrări de renovare a fațadei, sumă fiind de 346156,83 lei, construesc două vecee în interior,  suma constituind de 193341,58lei, repară scările exterioare, cifra alocată fiind de 138753,85 de lei, a reiterat Valeriu Rusu.”

Tot articolul citește în ziarul Ecoul nostru de vineri, 12 iulie.