Straie care amintesc teleneștenilor despre necesitatea păstrării tradițiilor

Straie care amintesc teleneștenilor despre necesitatea păstrării tradițiilor

32
DISTRIBUIȚI

Două seturi de straie naționale pentru copii, cadoul Alei Glavan, directoarea SRL ”Ștefănița” din Chișinău satului său natal Nucăreni înfrumusețează de mai mult timp holul de la etajul II al CR Telenești  devenind la trecerea vremii un fel de etalon pentru promovarea portului național. Seturile au o preistorie a lor  și țin de viața soților Ana și Grigore Suruc, un cuplu de pedagogi de la Nucăreni care nu mai sunt între noi, părinții Alei care pe parcursul întregii lor vieți au fost semănători de lumină pentru generații de copii de la Nucăreni.

 Mariana Ombun, actuala președintă de Telenești, ex-primăriță la Nucăreni, prietenă din copilărie cu Ala Glavan ne spune că cuplul Suruc au fost creatori și păstrător de tradiție și istorie națională:

  ”Iubirea de moșie, de tot ce este național, autentic românesc a fost menținută în fiecare sat basarabean în perioada sovietică de cupluri de dascăli precum a fost familia Suruc. Regretata Ana Suruc, mama Alei avea un set de straie naționale, cu o istorie mai veche, care mi le-a transmis să le păstrez și să le las moștenire precum un simbol al dăinuirii. Ala, la rândul ei  mi-a adus un rând de straie naționale făcute de a la comandă special pentru baștină să fie precum un etalon de la care să se inspire amatorii de tradiție națională. Mi-am zic – nu se cade ca aceste două seturi să doar la Nucăreni – locul lor este în holul  Consiliului Raional. Dacă găsim două manechine le vom îmbrăca  pe manechine”, ne spune dna Ombun.

      Olesea Cațer, specialistă a Secției de Cultură Tineret și Sport Telenești, moderatoare a tuturor festivalurilor de la Telenești (în imagine) ne spune că cele două exponate nu pot lăsa indiferent pe nimeni care întră în holul instituției publice:

   ”Și mai puțină lume știe că dna Glavan este  proprietara plăcintăriei numită ”Ștefănița” care subliniază  aspectul național în fața ofensivei localurilor de alimentare rapidă gen pizzerie la Chișinău și  vă asigur că clientul acelui  este foarte mulțumit. Dar, aceste două seturi care se află în holul nostru nu lasă indiferent pe nimeni îndeamnă să purtăm cu mândrie straiul național”, remarcă specialista.