DISTRIBUIȚI

Modificări la concediile medicale

     Calcularea indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă va incepe imediat ce instituțiile medicale vor remite datele din certificatele medicale eliberate către platforma guvernamentală MCONNECT, care ulterior vor fi recepționate de către Casa Națională de Asigurări Sociale.
     Precizarea este făcută de către CNAS, la scurt timp după anunțul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precum că din 28 august certificatele medicale sunt transmise de către medici către CNAS prin intermediul platformei MConnect.
Într-un comunicat de presă, citat de IPN, CNAS amintește că din 1 iulie, conform modificărilor operate în legislație, instituția este responsabilă de stabilirea, calcularea și plata indemnizațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă din contul bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS), începând cu a șasea zi. Se referă la boli obișnuite sau accidente nelegate de muncă.
     Indemnizațiile pentru concediu medical în caz de tuberculoză, SIDA, maladie oncologică și concediile pentru îngrijirea copilului bolnav se vor stabili, tot de către CNAS, începând cu prima zi de incapacitate de muncă și vor fi achitate din mijloacele BASS.
Prestațiile menționate se achită de către CNASS direct beneficiarilor prin intermediul prestatorilor de servicii de plată. Pentru ca beneficiarul să ridice indemnizația prin intermediul cardului salarial trebuie să adreseze o cerere angajatorului. În cazul în care beneficiarul indemnizației activează la mai multe entități, desemnează un singur angajator la care depune cererea.
     În cazul în care beneficiarul indemnizației este beneficiar de card social, indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se va transfera la acest card. Totodată, în cazul în care beneficiarul nu deține card salarial sau social, indemnizația este transferată către Poșta Moldovei și va putea fi primită la orice oficiu poștal indiferent de domiciliu, până în penultima zi a lunii.
     CNASS menționează că angajatorul stabilește, calculează și achită indem-nizația pentru incapacitate temporară de muncă în baza certificatului medical pe suport de hârtie pentru primele cinci zile calendaristice din mijloacele financiare proprii, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice cumulative, în cazul fiecărui angajat pe parcursul unui an.

Încă o sărbătoare oficială în Moldova

     Anual, pe 16 octombrie, în Republica Moldova va fi marcată Ziua mondială a alimentației, cu scopul de a promova „ cultura consumului” în societate, a diminua risipa alimentară și a raționaliza consumul de alimente.
     La nivel mondial, această sărbătoare este marcată din anul 1981 în peste 150 de țări, în conformitate cu o decizie a Adunării Generale a ONU:
Autorii proiectului de lege, susțin că, anual, pe glob se aruncă în jur de 88 de milioane de tone de produse alimentare. Motivele ce conduc la acest lucru sunt alterarea rapidă a unor alimente, estimarea greșită a cantității de alimente necesare pentru consumul zilnic, precum și procurarea alimentelor în exces.
     Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului consideră absolut necesară o asemenea sărbătoare în Republica Moldova, astfel încât „ să creștem gradul de conștientizare publică asupra necesității investițiilor în agricultură la nivel național și mondial, să promovăm principiile pentru o alimentație sănătoasă.”

Sursa:Ziarul-național.md