Sperăm la bine

Sperăm la bine

52
DISTRIBUIȚI

– Ce aşteaptă producătorii agricoli de la viitorul Parlament al Republicii Moldova, care va fi ales în urma scrutinului electoral din februarie 2019?
Vasili MARANDIUC , Preşedintele Raionului:
„Cred şi sunt ferm convins, până vor urma deciziile viitorului Parlament al ţării în privinţa îmbunătăţirii situaţiei în sectorul agrar, noi, cei care constituim producătorii agricoli ai unui raion preponderent agrar, urmează să facem puţină ordine în situaţia agriculturii şi agricultorului. Situaţia producătorului nostru nu este deloc uşoară. Eu recunosc cu sufletul deschis acest lucru. Activitatea lor a fost afectată crucial de capriciile naturii. Peste 110 zile nu a plouat, atunci când era cel mai necesar pentru obţinerea unei recolte bune şi pentru pregătirea semănăturilor de toamnă. Alta la mână, asupra agenţilor economici arendatori domină presiunea uriaşă din partea cotaşilor. Pe dânşii nu-i interesează că n-au căzut precipitaţiile, că au fost îngheţuri în primăvară, că acum nu s-a putut ara şi semăna, terenurile agricole fiind în extremă lipsă de umeditate. Ei ştiu că trebuie oricum să le achiţi plăţile pentru cota, dată în arendă. Aceasta în condiţiile când fermierii prelucrează individual cota sunt în pierdere permanentă.
Probleme crează şi agenţii economici, ei între ei. Se găsesc mai deştepţi care achită o plată mai mare la cota de teren arendată, adică dau oamenilor mai mult grâu, floarea soarelui, porumb, decât achită colegul său din alte gospodării, strict cât se cuvine. Am discutat cu ei şi la acest subiect. Aceştia ce se aventurează în astfel de plăţi şi acţiuni de binevoitori faţă de cotaşi, devin falimentari. Este necesară o colaborare amicală între ei, la noi nu se ajută unul pe altul. Succese şi durabilitate în activitate o să aibă cei puternici şi mari. Cei cu terenuri mai mici, ar fi bine să se unească. În trei să achiziţioneze o combină performantă şi să o gestioneze, folosind-o raţional. Aşa procedează fermierii din ţările civilizate, cu o agricultură bine pusă pe picioare. Eu tind şi inspir această cale unică pentru agricultorii noştri, pentru a ieşi din impas.
Nu e mai bună situaţia agricultorilor nici pentru următorul sezon agricol. Până vor aştepta şi simţi strategii noi şi susţinere de la viitorul Parlament, ei sunt total derutaţi de situaţia la moment. Nu ştim starea câmpurilor semănate cu culturi de toamnă. Nimeni, nici un specialist nu s-a încumetat să declare dacă lucrează grâul semănat în toamnă sau nu, neavând făcute investigaţiile necesare.Riscurile sunt enorm de mari.
Până la instaurarea unui nou Parlament în urma scrutinului din februarie, dacă noi, aici în teritoriu reuşim să schimbăm în bine careva dintre aceste probleme, sper că şi agricultura va avea o prestaţie mai bună, decât acum. Puţin se simte că ramura dată este motorul economiei ţării, dar aşa trebuie să fie într-un raion şi o ţară agrară.”
Gheorghe CAZACU, conducătorul unităţii agricole din satul Cubolta:
Nu pot să spun că am careva aşteptări de la viitorul Parlament, cum nu le-am avut nici de la acesta. Nici nu pot numi agricultura ramură strategică şi sector agrar, care preponderent asigură bugetul statului. Ca agent ecomomic din acest domeniu achit statului impozite jumătate de milion de lei în fiecare an. Parlamentul, statul nu-i interesează cum produce agricultorul, dacă e secetă, sau că am fost afectaţi de calamităţi. Nu ne ajută cu nimic, nici nu ne înţeleg că nu a plouat, că au fost dezastre naturale, îngheţuri. N-ai nici o scuză. Îţi cere să achiţi impozite şi noi achităm. Dar susţinuţi, ajutaţi nu am fost şi credem nu vom fi. Avem nevoie să fie implementat un program de subvenţionare, dar nu în stil moldovenesc, dar ca în ţările europene, cu fermieri şi agricultură dezvoltată. Dacă aceasta se va întâmpla, poate mai salvăm ramura, mai prindem şi noi ceva încredere şi aşteptări luminoase. În caz contrar consecinţele vor fi dezastruoase. Eu personal nici nu fac eforturi şi cheltuieli să vin la întâlnirile cu actuala exponenţi ai domeniului. Cu 35 de ani vechime de muncă în agricultură, de la conducător în echipă, agronom, agronom şef al raionului, până la conducător al gospodăriei agricole, am destulă practică, experienţă şi capacitate de a mă descurca, a implementa tehnologii avansate, a respecta regulile de aur ale creşterii pâinii. Pentru cei de sus parcă nici nu am exista, puţin interes au faţă de noi.”…

Mai departe puteți găsi în ziarul nr. 44-45 al acestei săptămâni