DISTRIBUIȚI

Seceta care se înregistrează acum în R. Moldova, precedată de o iarnă caldă și fără zăpadă, a afectat culturile agricole din republică. Situația este mai critică în cazul câmpurilor semănate cu porumb și floarea-soarelui, iar ploile din zilele următoare, anunțate de meteorologi, ar putea salva jumătate din roadă.

Informația i-a fost prezentată astăzi de către un grup de cercetători și producători din agricultură premierului Ion Chicu, în carul unei ședințe online privind examinarea problemelor generate de seceta hidrologică.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a calificat situația actuală drept una „fără precedent”. Potrivit lui Perju, ministerul a inițiat un proces de evaluare a stării reale a terenurilor în fiecare raion și, în măsura posibilităților, a fiecărei gospodării din R. Moldova.

Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, a subliniat că seceta actuală a fost precedată de o iarnă caldă și fără zăpadă, care a afectat multe culturi, adăugând că în situație critică cunt cele de floarea-soarelui și porumb.

Nicanor Buzovoi, un fermier din raionul Ungheni, a confirmat gravitatea problemelor și a menționat că, în cazul în care în zilele următoare vor fi ploi, jumătate din roada așteptată ar putea fi salvată.

Igor Tagadiuc, membrul Cooperativei de întreprinzător „Agrostoc”, a adăugat că în raioanele de nord semănaturile sunt mai puțin afectate decât în raioanele din centrul și sudul republicii.

Premierul Ion Chicu a menționat că programul de subvenționare a dobânzilor la credite, inițiat de Guvern, va susține inclusiv întreprinderile agricole, care ar putea fi creditate prin proceduri simplificate. Totodată, Executivul este în proces de elaborare a unui mecanism funcțional de asigurări în agricultură.