DISTRIBUIȚI

Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a crescut simțitor. Spitalele antrenate în lupta cu COVID-19 sunt la limită, numărul de persoane internate îl depășește pe cel prevăzut oficial. Potrivit datelor oficiale, în total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sunt internați 3501 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 2152 în stare extrem de gravă (45 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). De la începutul pandemiei, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a depășit bilanțul de 100 000 și a ajuns la 101 203, cazuri active 15205. La data de 26 noiembrie curent, în raion erau înregistrate, în total, 1366 de cazuri, dintre care 1234 au fost tratate, 40 de persoane au pierdut lupta cu COVID-ul.

Societatea noastră este împărțită în două: unii respectă măsurile sanitare, poartă mască, respectă distanța, iar alții – neagă pericolul virusului și refuză să se protejeze. Ei nu conștientizează că acest virus ucide. Trebuie cu toții să fim foarte precauți, să avem grijă de sănătatea noastră, a părinților, copiilor, nepoților… Situația creată de COVID-19 devine din zi în zi tot mai alarmantă. În fiecare zi este în ascensiune numărul cazurilor de infectare. Din păcate, avem foarte multe decese atestate.
Până joi dimineața, în raion s-au înregistrat 5 persoane cu statut de suspecție, 198 cu statut de contacți, 328 persoane aflate în autoizolare, 131 persoane aflate în carantină la domiciliu, 102 de persoane primesc tratament la domiciliu. Din numărul de infectări cu noul coronavirus 15 cazuri sunt de import și 1351 sunt cazuri locale.
Conform datelor oferite de Vasile Malcoci, medic-adjunct al Spitalului Raional Sângerei, în Secția de Boli Infecțioase COVID-19 se tratează 33 de pacienți, dintre care 12 se află în stare gravă, 2 pacienți se tratează în Secția de Terapie Intensivă, în stare extrem de gravă, fiind conectați la respirație artificială asistată, 5 persoane se află în triaj… Suntem într-un scenariu dramatic, locurile de spital se ocupă foarte repede în ultimul timp. Îmbolnăvirile cresc, paturile din spital se ocupă în ritm alarmant. Dacă actuala traiectorie de infectare se menține, vom trăi zile tensionate. Situația la nivel de posibilitate și capacitate în sensul spitalizării este tot mai mică și e cazul ca toată lumea să conștientizeze și să respecte măsurile recomandate.”
Gheorghe Balea, șeful Centrului de Sănătate Publică, coordonatorul Comisiei raionale de Sănătate Publică spune că: „Situația creată de pandemie devine tot mai dificilă, pericolul cel mare nu a trecut. Cu toate eforturile depuse, nu reușim să stopăm avântul pandemiei.

Continuarea citiți în nr. 45 din 27 noiembrie 2020