DISTRIBUIȚI

Anual pe 15 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a Familiei, locul unde stabilitatea, siguranța zilei de mâine, fericirea și iubirea sunt pe primul loc. De asta dau dovadă și familia lui Ion și Nina Rotari din satul Bălășești, care cresc și educă împreună doisprezece copii frumoși și voioși care se bucură de dragostea și grija părinților.

Au o familie demnă de urmat, cu șase fete și șase băieți. Diferența dintre fiul cel mai mare Nicolae și mezina familiei Lia, este de 18 ani.

Pentru ei cel mai mult în familie contează dragostea și pacea, să trăiască în înțelegere și să-l iubească pe Dumnezeu.
Părinții au învățat să se descurce așa cum pot, fără să ceară ajutor. Capul familiei, Ion, are 47 de ani şi muncește ocazional la prelucrarea pământului, pentru a-și putea întreține familia. Singurul ajutor social de care ei beneficiază, este pentru îngrijirea lui Daniel, fiul de 19 ani care suferă de paralizie cerebrală.
“Avem o familie fericită, și îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne-au pus în cugetul nostru să putem să îi primim pe toți. Nici nu mi-aș fi putut închipui că ar putea fi așa de frumos”, afirmă Nina Rotari.
Zilele în familia Rotari încep, dis-de-dimineață. I-au toți masa împreună, după care copiii pleacă la școală, iar tatăl la muncă.

Mama este cea care rămâne acasă împreună cu Daniel și se ocupă de treburile gospodăriei, iar la amiază îi așteaptă pe toți pe rând să se întoarcă acasă. Seara de obicei iau masa toți împreună, unde mai povestesc care și ce au făcut pe parcursul zilei, cântă și se roagă. “Ca să fii fericit, nu trebuie mult. Nu constă în confort, în lucruri materiale, copii aduc cea mai mare bucurie, și noi ne-am convins, ei pot acoperi toate greutățile, aduc o pace și o bucurie pe care nu o poți explica la toți’, susține Nina Rotari.
Întreaga familie are o pasiune aparte, față de muzică. Cu mic cu mare practică foarte des această artă, devenind pentru ei o formă de comunicare.

Mai mult, acum dragostea nu se rezumă doar la doisprezece. Patru copii, sunt căsătoriți și își au propriile familii, iar Ion și Nina, sunt bunicii a zece nepoți, cinci băieți și cinci fete. “Mi-aș dori ca toți să crească sănătoși, să fie oameni cumsecade în societate, să aibă familiile sănătoase, să ne bucurăm de ei și să fie fericiți. Să ne fie nepoții sănătoși, ei sunt toată comoara noastră, ei sunt viitorul și bucuria noastră, alte lucruri nu ne încântă,” afirmă Nina Rotari.

Nu le-a fost deloc ușor să treacă peste greutățile și umilințele din partea societății, dar bucuriile care i le aduc copii și nepoții, acoperă totul și pentru ei acesta este lucrul cel mai important.

Victoria Borș