Și nu te mai pierde, iubirea mea

 Și nu te mai pierde, iubirea mea

11
DISTRIBUIȚI

31 august este un din cele mai mari sărbători a neamului nostru – Sărbătoarea Națională Limba Noastră cea Română. Tradițional, în această zi, ne adunăm lângă bustul celui mau mare poet al nostru, Mihai Eminescu din fața liceului ce-i poartă numele din orașul Sângeri. Nu s-a făcut excepție nici anul acesta- edilii administrației publice locale, conducerea raionului, intelectualitatea din oraș, elevi și locuitori ai urbei au fost prezenți l sărbătoare pentru a glorifica ziua de 31 august – zi care a marcat începutul renașterii naționale a poporului nostru.

Mi-ar plăcea să cred că de  Sărbătoarea Națională Limba Noastră cea Română, în toate localitățile raionului și ale țării se sărbătorește ca în orașul Sângerei, meleag cu vechi tradiții, pe care sângereienii le păstrează cu sfințenie. De câțiva ani buni mă tot  înfrupt de aerul acestei sărbători, de bunătatea proverbială a oamenilor orașului, românesc până-n miezul oaselor. Am impresia că aura orașului Sângerei se întinde, cuprinzându-l, pe întreg pământul nostru, atât de însetat…

La 31 august, la ora 09.00, lângă bustul poetului Mihai Eminescu, din preajma liceului, locul tradițional de marcare a acestei sfinte sărbători, erau câteva zeci de sângereieni.                           

În fața Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, pe al cărui frontispiciu e scris cu litere foarte mari Limba este opera cea mai de seamă a unui popor, pe oaspeți, îi întâmpinau, moderatorii, prezentatorii și regizorii evenimentului, inegalabilii și talentații, soții Valeriu și Anastasia Rusu, Secția raională de Cultură, angajați ai secției, primarul de Sângerei, Arcadie Covaliov, soliști- profesioniști,  liceeni  ai liceului- gazdă, copii de la Studioul „Action” din Sângerei, fanfara Casei de Cultură „Nicolae Iorga”, întâmpinați cu poezii, cântece de profund suflet românesc.

Manifestarea culturală a început, ca în fiecare an, cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu și la busturile clasicilor români. Apoi deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Gheorghe Ichim, șef-adjunctul Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat Cristian Cainarin, vice-președintele raionului  Ion Orlovschi,  Primarul de Sângerei Arcadie Covaliov, șeful Inspectoratului de Poliție Mihai Banaru, șeful Secției Administrativ Militare Eugeniu  Gorodenco, șefa-adjunctă a Direcției Educație Lilia Scurtu, împreună cu profesori, funcționari publici, consilieri raionali și municipali, colaboratori ai Inspectoratului de Poliție, ai Școlii Sportive D. Atanasov”, liceeni, copii, mulți alți îndrăgostiți de ceea ce avem mai sfânt- Cuvântul Limbii Române- s-au apropiat  de o tribună improvizată chiar în fața liceului, să-i asculte pe cei, pe care i-au investit cu încredere: moderatorii evenimentului, cât și pe cei din administrația publică locală,  pe liceenii LT „Mihai Eminescu”,  pe artiști.

Continuare citiți în ziarul „Ecoul nostru” din 8 septembrie 2023.