Și-au luat zborul din liceu

   Și-au luat zborul din liceu

459
DISTRIBUIȚI

 După trei ani de studii Liceul „Mihai Eminescu”  din or. Sângerei și-a petrecut în  drumul vieții 62 de absolvenți. Ei la rândul lor au spus  adio anilor de liceu într-o atmosferă creată în mod inedit și special pentru ei, dar și pentru profesorii care i-au învățat le-au fost modele.

În aceste momente de neuitat , cu depline emoții au venit să fie alături de eroii  ultimului sunet de clopoțel, părinții alăturați  Asociației Părinților, actuala conducere a țării și a raionului în persoana  consilierului raional Maria Druga,  primăria orașului reprezentată de Tudor Mocanu, partenerii și susținătorii performanțelor liceenilor ,Compania Gelibert, reprezentată de Vadim Postoroncă. Pentru prima dată la festivitatea ultimului sunet au fost invitați  și s-au prezentat oaspeți speciali, profesorii care au activat în liceu de la fondarea sa, pe parcursul a 30 de ani împliniți . Au răspuns la invitația onorabilă: Parascovia Cireș, profesoară de chimie, Elena Doagă, profesoara de biologie, Petru Dubenco,profesor de istorie, Ecaterina Atanasov, profesoară de limba și literatura română, Eugenia Nichiforeac, profesoară de matematică, Zinaida Orfin, profesoară de limba engleză, Viorica Grosu, profesoară de limba franceză, Nicolae Urecheanu, profesor de sport.

  Nicolaie Melinte, directorul instituției liceale a  punctat în  mesajul de recunoștință exprimat, că „pe parcursul a 34 de săptămâni ale anului academic profesorii care muncesc în liceu  s-au implicat pentru a lansa tineri competitivi. Pregătiți să facă transformarea și să accepte ei să se transforme. Aceasta creștere   a simțit fiecare părinte, partener, profesor în copiii de ieri – absolvenții de astăzi  care au stat în fața tuturor prezenți la eveniment cu demnitate, cu recunoștință și cu încredere că sunt pregătiți pentru zbor. Altfel nici nu ai cum fi după trei ani de studii în  această academie care se numește„Mihai Eminescu”. Lângă  cele 26 de promoții câte a oferit lumii  largi liceul,  s-a mai alăturat  promoția anului  finalizat de studii 2022 -.2023.Copii asemenea buni la carte, la conceptul lor  față de realități din jur cu care au crescut și vor mai crește. Dovada  treptelor pregătite  temeinic pentru noi urcușuri, din liceu în viață largă  a expus-o  asemenea   tatăl lor din Liceu, directorul  Nicolae Melinte. În anul academic  s-au încadrat în lista olimpicilor  38 de liceeni.  Alți  14 liceeni au primit diplome și premii bănești, pentru  împăcare bună cu cartea,  pentru excelență  în  studiere și pentruîn implicare  în variate  proiecte, pentru excelența de a fi  eminent, șef de promoție.  Acestea  nu au spus decât că le este drag liceul și le va fi  dor  de el., că„ prin truda lor profesorii au mai format o generație, absolvenții care  au spus adio anilor de liceu. Au spus regretul, dar și optimismul : profesorii să rămână și după ei călăuza frumosului.  Absolvenții au încredințat  profesorii .respectul nostru demult l-ați câștigat. Vă iubim și ne va fi dor de voi”, am simțit nevoia să spunem. Și părinților le-au mulțumit pentru fiecare binecuvântare.

 Inaugurarea Panoului „În trecerea anilor…”

 Profesorii liceului  invitați drept oaspeți de onoare nu au fost limitați doar la asistarea și participarea la  ultimul sunet de clopoțel pentru promoția 2022-2023. Pentru ei actuala administrație a liceului împreună cu profesorii care continuă să muncească la catedrele unde ei au muncit, au construit o surpriză pentru ei,un panou ,dezvelirea căruia avea  să aibă loc cu participarea fiecărui nemijlocit. În oglinda „În trecerea anilor…” s-au regăsit toți  câți au muncit în liceu de la înființare ,în 30 de ani de viață a instituției. După  cum a mărturisit bucuria tuturor de a fi în astfel de mod respectat și neuitat, Ecaterina Atanasov a spus:„ Suntem bucuroși să participăm la oficierea acestui panou, la Academia de dragoste de viață, de cuvânt, de neam și de țară. Este o rugăciune a timpului trăit aici”.