DISTRIBUIȚI

(30 întrebări de acasă)

Sergiu Țurcanu, unicul interpret de rok and roll din Republica Moldova,mai numit și Elvis Presley de R.Moldova, fondatorul și șeful orchestrei Onix Band s-a născut în 1975 la Telenești. Concomitent cu studiile la școala medie, actualul Gimnaziu „Mihai Eminescu” a studiat pianul la Școala de Muzică din Telenești. A mai studiat la Colegiul de muzică din Bălți, Universitatea Alecu Russo, specialitatea muzică și la Conservator specialitatea Jazz și muzică de extradă în anii 1990-1995. La Conservator a studiat în clasa profesorului Sergiu Trocin, iar primii pași pe scenă i-a făcut în formația ”Colinda” a lui Mircea Guțu ca pianist.. Este fondatorul și conducătorul formației ”Onix” care o produce până în prezent. Laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale la jazz și rok and roll. Laureat al Concursului Internațional ”Inima cântă”, ediția anului 2019, categoria de vârstă 31-55 ani.
Este decorat cu ordinul ”Meritul Civic”.

1. Ce subînţelegeţi Dvs. prin noţiunea “acasă” ?
– ”Acasă” este acolo unde îți este inima ta. ”Acasă” este acolo unde sufletul tău simte cea mai mare descătușare și unde poți fi primit oricând cu cea mai mare bucurie. Nu e vorba numai de casa părintească, dar și de școlile prin care ai trecut, dascălii care ți-au ajutat să șlefuiești asemenea diamantului măiestria profesională.

2.Cine V-a predat primele lecţii care V-au marcat caracterul şi viitorul?
– În afară de lecțiile de viață primite acasă aș menționa pe cele ale Alei Gabureac la Școala de muzică din Telenești. L-aș mai remarca pe Mircea Guțu cu care am făcut primii pași pe scena profesionistă mai întâi ca pianist apoi ca solist.

3.Ce ştiţi despre părinţii şi buneii Dvs, locul şi rolul lor în viaţa comunităţii natale?
-Mihail Țurcanu, părintele meu a muncit ca constructor care a edificat o mulțime de obiecte în Telenești dar și în satele din împrejurimi. Mama a muncit toată viața la grădinița de copii din oraș. Bunicii de pe tata au trăit toată viața la Inești, cei de pe mama sunt din Călărași. Cu regret nimeni din ei nu mai este în viață. Părinților și buneilor le dedic parte din melodiile mele fiindcă-s parte din viața noastră, gest apreciat mult de auditoriul nostru.

4. Cum apreciaţi schimbările care au avut loc la baştină în ultimul timp?
– Teleneștii au cunoscut o mulțime de transformări – drumuri și străzi renovate, obiecte de menire culturală, economică care sunt edificate în ultimul timp. Dar cel mai mult mă impresionează manifestările culturale unde vin să cânt cu plăcere.

5. Ce lucruri vă aduc aminte de casa părintească?

Continuarea citiți în n.1-2 din 1 ianuarie 2022