„Semănăm mai puţină sfeclă de zahăr și mai multă floarea soarelui”

„Semănăm mai puţină sfeclă de zahăr și mai multă floarea soarelui”

771
DISTRIBUIȚI

În sectorul agrar al raionului, de la o zi la alta, se intensifică tot mai mult lucrările agricole de primăvară Acestea se efectuează pe terenurile consolidate, cât şi pe cele particulare. După cum am fost informaţi de către specialiştii Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie a Consiliului raional din primele culturi semănate fac parte cerealele păioase: grâul, orzul, ovăsul. Mulţi dintre agenţii economici informează despre încheierea semănatului sfeclei de zahăr. Concomitent cu acestea, se continuă lucrările agricole de semănare a florii soarelui, soiei şi a altor culturi.

Potrivit lui Grigore NEGRUŢI, agronom-şef al Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie a Consiliului raional: „Din totalul de 11 mii hectare câte vor fi cuprinse cu floarea soarelui în acest an agricol, peste 9 mii hectare sunt semănate. Grâul de toamnă cuprinde 10 mii 130 hectare. Orzul de toamnă cuprinde 1540 hectare, iar orzul de primăvară a fost semănat pe suprafaţa de aproximativ 350 hectare. Rapiţa de toamnă a fost semănată pe o suprafaţă de 1080 hectare. În sezonul de primăvară această cultură a fost extinsă încă pe o suprafaţă de 200 hectare. Potrivit observaţiilor specialiştilor Direcţiei, culturile de toamnă au supravieţuit condiţilor climaterice dure din sezonul rece. La felul cum arată astăzi şi starea care au atestat-o, culturile promit o roadă satisfăcătoare”, susţine agronomul. Agenţii economici: Grigore IRIMENCO, director SRL „Virtuozimpex,” Nicolae CHIHAI, director SRL „Agro Biliceni”, Gheorghe CIOBANU, director SRL „Legaţia agricolă”, Gherasim TOFAN, director ÎI „Tofan şi Co,” au încheiat semănatul sfeclei de zahăr. Este de observat că suprafeţele semănate cu această cultură s-au micşorat puțin în acest an agricol.” În unitatea agricolă „Virtuozimpex” de la 116 hectare semănate în anul trecut, suprafaţa a fost micşorată până la 76 ha.
Agenţii economici din domeniul agrar al raionului au mărit simţitor suprafeţele cu floarea soarelui, susţinănd că cultură agricolă este mai rezistentă la secetă…

…Continuarea o găsiți în nr. 16 al ziarului