DISTRIBUIȚI

Seceta prelungită din anul curent a afectat grav nu doar culturile cerealiere, ci și culturile din cea de-a doua grupă. Agricultorii menționează că acest an le-a adus doar totaluri triste. Fermierii raionului sunt disperați și spun că arșița le-a pârjolit la propriu suprafețele de porumb, floarea soarelui, sfecla de zahăr. Dacă floarea soarelui s-a diminuat cu aproape 50 la sută, atunci cea de porumb a fost compromisă.
Lucian Balan, directorul SRL „ Cozeșteanul”, are în gestiune 1600 de hectare de pământ pe care a semănat porumb, floarea soarelui și grâu. Toate culturile l-a costat zece milioane de lei, dar s-a ales doar cu pagube. Seceta i-a compromis toată plantația de porumb care ocupa o suprafață de 400 hectare.
„ Pentru fiecare hectar este o investiție de zece mii de lei, inclusiv plata arendei. Am folosit cele mai bune semințe, pesticide, agrotehnică bună, cât și tratamente fitosanitare.”
Agricultorul spune că seceta din anul acesta l-a lăsat lefter și că nu va avea cu ce achita creditele.
„Cultura de porumb este compromisă 100%. Nu avem nici măcar un kilogram de porumb. Cerem implicarea statului, dorim măsuri de sprijin, certificate de situație excepțională, prin care am putea să ne reeșalonăm creditele față de bănci.”

Continuarea citiți în nr. 35 din 18 septembrie 2020