DISTRIBUIȚI

           După  doi ani de pandemie,  economia republicii, cât și a întregii lumi  este pusă pe brânci. Valurile de scumpiri se țin lanț  în timp ce pensiile și salariile la noi, rămân aceleași. Creșterea cu  circa 50%  Scumpirea la gazele naturale în Moldova, creșterea cu  circa 50%  a provocat valuri de scumpiri. Noile scumpiri au lovit în cele mai vulnerabile pături ale populației de la noi.

      Expertul economic, Veaceslav Ioniță, menționa într-o emisiune televizată că: „ În anul 2021 salariul mediu brut pe economie a constituit aproximativ 9200 de lei, cu 15,8% mai mult decât în anul precedent. Însă oamenii săraci primesc un salariu de 8-9 ori mai mic decât cel al oamenilor  bogați. Scumpirile din anul acesta  lovesc în oamenii cu salarii și pensii mizere.

         După dublarea prețului la gaze naturale la  sfârșitul lunii decembrie 2021 se așteaptă dublarea prețului la energia electrică. Cel mai mare distribuitor de energie electrică din Moldova s-a adresat cu o solicitare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatori. Expertul în energetică Sergiu Tofilat  menționează că scumpirea energiei electrice este inevitabilă. Motivul ar fi majorarea de către Energocom a prețului energiei livrate în perioada noiembrie- decembrie cu 96%, la 2,42 de lei kWh și, respectiv 86% de la 1 ianuarie 2022, la 2,29 lei kWh comparativ cu octombrie.

       În prezent, tariful pentru populație este de 1,51 lei/ kWh. În cazul în care solicitarea Premier Energy va fi acceptată de ANRE, prețul kWh va ajunge la 2,79 lei.