Scopul lor e de a ne umili și exploata în continuare, fără...

Scopul lor e de a ne umili și exploata în continuare, fără regrete, fără bun-simț

27
DISTRIBUIȚI

Scopul lor e de a ne umili și exploata în continuare, fără regrete, fără bun-simț

Serviciul Federal de  Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse ( Rosselhoznadzor) a anunțat că din 15 august curent sistează „temporar” importul din fructe și legume provenite din  aproape toate raioanele Republicii Moldova, inclusiv din autonomia găgăuză.

Excepție fac doar raioanele din stânga Nistrului, controlate de administrația separatistă de la Tiraspol, susținută de Rusia, inclusiv  raionul Dubăsari, care se află doar parțial sub controlul autorităților constituționale ale R. Moldova.

Rosselhoznadzor și-a motivat decizia prin neregularități fitosanitare. Serviciul  federal amintește într-un comunicat că a reluat integral, în martie 2022, importul produselor vegetale moldovenești, fără a ține cont de restricțiile impuse anterior unor companii producătoare.

În față îmi răsar chipurile țăranului trudit și întristat poate mai mult ca oricând, fiind nevoit să suporte o vară toridă cu o secetă și o arșiță care nu cruță nici o plantă, nici vietate.

Ascultam informația cu priire la importul de fructe în Rusia și ă gândeam că ne- mai tras o palmă dureroasă, umilitoare, tone de mere, prune frumoase ca soarele ne-u fost respinse de către nefratele barbar, care nu ține seama de munca omului, de cheltuielile depuse de către aceștia din primăvară până când roadele câmpului au ajuns să fie culese și duse acasă pe masa necreștinilor. Rusul ne spune că a descoperit în ele urme ale unor fluturi imaginari. Și asta în timp ce localități întregi din Rusia sunt invadate de o omidă care mănâncă tot ce este verde.

El face lucrul acesta cu impertinență, cu neomenie: ca să ajungă în Rusia, aceste fructe rumene, mustoase și nemaipomenit de gustoase ( recunoaște oricine trece hotarele republicii noastre că sunt mai gustoase decât oriunde în altă parte) au fost transportate în mașini câteva zile bune, au staționat prin vămi, șoferii au fost plătiți, s-a cheltuit combustibil pentru transport. Ca ei în final să spună că fructele noastre nu-s bune. Astfel fiind convinși că-și ating scopul de a ne umili și exploata în continuare, fără regrete, fără bun-simț.

Or, nu s-a auzit ca vreun rus de la noi să se fi îmbolnăvit sau să-i fi stat în gât vreun măr crescut sub cerul basarabean, alimentat de energia solului udat și stropit cu sângele străbunilor noștri. Dimpotrivă, rușii de la noi se simt bine, preferă fructele și legumele crescute cu sudoarea țăranului nostru, le fac bine.

Ar fi fost cu cale ca cel puțin cei care ne-au întors marfa să manifeste regrete, cerându-și scuze că, din punctul lor de vedere, s-au văzut nevoiți să procedeze astfel. Dar nu și-au însoțit gestul de nici un fel de comentarii.

Au procedat acum așa cum procedează mereu, așa cum li-e firea, cum li-e datina