DISTRIBUIȚI

Săptămâna precedentă, în raionul Sângerei au fost întregistrate mai puţine cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. Avem înregistrată o descreştere cu 26,9% a cazurilor de îmbolnăviri. Aceasta în comparaţe cu săptămâna 4-9 mai când am avut 34 cazuri. Situaţia pare a fi mult mai bună. Potrivit statisticilor, se percepe o scădere vădită a numărului cazurilor COVID-19.
Cum văd această situaţie specialiştii din sănătate publică, am discutat acest subiect şi situaţia epidemiologică în raion cu Gheorghe Balea, medicul epidemiolog al Centrului de Sănătate Publică Bălţi, pentru raionul Sângerei.

  • -D-le Balea, potrivit calculelor Dvs şi monitorizării situaţiei epidemiologice în teritoriul raionului, cum o puteţi caracteriza?

„Este într-o uşoară scădere, pe fundalul creşterii nivelului imunizării, scade puterea virusului. Aş veni cu exemple: În data de 10 mai- nici un caz înregistrat ,în data de 11 mai- 4 cazuri, în data de 12-6 cazuri, 13 mai- 7 cazuri. Săptămâna în curs a demarat tot cu un tablou în descreştere a situaţiei pandemice. Spun aceasta nu să batem din palme, dar mai mult să fim atenţi, precauţi, să respectăm restricţiile cerute de Comisiile pentru Sănătate Publică raională şi naţională. Să nu ne bucurăm înainte de vreme. Este nevoie să fim mai grăbiţi spre vaccinare, mai mobilizaţi în a ne imuniza. Acesta ne va fi salvarea, pentru toţi.
Cazurile înregistrate sunt sporadice. Un caz a fost înregistrat habitual altul la Spitalul raional. Incidenţa morbidităţii la 100 mii populaţie este de 81,6 cazuri. Cea ce permite raionului a se afla în cod portocaliu.

Continuarea citiți în n.20 din 21 mai 2021