Sărbătoarea dragostei, credinței și înțelepciunii

Sărbătoarea dragostei, credinței și înțelepciunii

18
DISTRIBUIȚI

În zilele de sărbători creștine, oamenii îmbracă haine alese și merg la biserică să se roage la Bunul Dumnezeu pentru pace și sănătate, pentru binele apropiaților și tuturor drept măritorilor creștini. Oamenii se întorc de la locașul sfânt acasă cu sufletul curat și împăcat, bucurându-se de viață cu dragostea și credința lui Dumnezeu. Viața devine mai luminoasă și mai liniștită   și omul și-o  trăiește cu mai multă dragoste și încredere în sine. Ca o adevărată sărbătoare de suflet a fost ziua de sâmbătă, 6 mai curent, pentru locuitorii orașului Sângerei care au marcat Hramul Bisericii și orașului.

Mi-ar place să cred că sărbătoarea hramului localității, în toate satele și orașele noastre se sărbătoresc ca în orașul Sângerei, meleag cu vechi tradiții, pe care sângereienii le păstrează și le perpetuează cu sfințenie. De câțiva ani buni mă tot înfrupt de aerul acestei minunate sărbători, de bunătatea proverbială a oamenilor din oraș, românesc până-n miezul oaselor. Am impresia că aura orașului se întinde, cuprinzându-l, peste întreg pământul nostru, atât de însetat de  interioară lumină.

De data aceasta era mai multă lumină ca altă dată, lumină purtătoare de speranță, de astă dată era mai multă sărbătoare ca oricând, ea fiind înmulțită și de speranța din inimile oaspeților dragi și a localnicilor că viitorul mult visat e aproape…

Manifestările culturale consacrate Hramului orașului Sângerei, organizate de primăria orașului, au început, ca în fiecare an, cu asistarea la un serviciu religios la Biserica „Sfântul Gheorghe”. Oaspeții din România, din Chișinău și alte localități s-au adunat într-un număr impunător la Primăria orașului. Apoi oaspeții de la Chișinău, din România și din localitățile ai raionului s-au adunat la  Casa de Cultură  „Nicolae Iorga” unde a continuat partea festivă consacrată celei de-a 439 aniversări de la prima atestare documentară a orașului Sângerei.  

Arcadie Covaliov, primarul orașului Sângerei, susține că  în această zi a trebuit să depună eforturi supraomenești pentru a fi prezent la toate activitățile din program.  Edilul a ținut să menționeze că: „În anul acesta Hramul se deosebește de ceilalți ani prin seria de activități diverse de organizare, dar și prin faptul  îmbunătățirii infrastructurii urbei. ÎMPREUNĂ să-l cinstim pe Sfântul Gheorghe , rămânând recunoscători strămoșilor, ce l-au ales apărător al acestui mirific plai.

Iubiți sângereieni, de la înălțimea faptelor mele, întru făptuirea Binelui, Vă aduc tuturor locuitorilor orașului, reprezentanților aparatului administrativ al Primăriei Sângerei, Consiliului Orășenesc, sincerele mele mulțumiri pentru încredere,  colaborare și susținere.

Vă mărturisesc, că mă simt onorat să fiu în slujba dăruirii de sine întru prosperarea comunității.”

LA  MULȚI ANI, SÂNGEREI- ORAȘ EUROPEAN

 Moderatorul  sărbătorii primarul orașului, a salutat lumea frumoasă, oaspeții din România, poetul, scriitorul, ex-deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, senatorul, băștinașul Ion Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” Petru Hadârcă, regizorul, actorul,  băștinașul Valeriu Andriuță, Cetățenii  de onoare ai orașului, funcționari ai Consiliului raional, primari ai comunelor, agenți economici  care au contribuit la desfășurarea evenimentului. În cuvântul de salut edilul urbei a spus: „ Ne întâlnim din nou aici, pe acest colț de rai din inima Europei, la această sărbătoare dragă sufletului nostru,….  Felicit toți oaspeții prezenți , toți cetățenii orașului cu ocazia Hramului, Vă doresc tuturor sănătate și pace. Or, doar în pace și armonie putem avea un viitor european prosper.”

Continuare cititți în ziarul „Ecoul nostru” din 12 mqai 2023.