Săptămâna Mondială a Imunizării

Săptămâna Mondială a Imunizării

142
DISTRIBUIȚI

        Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate, ori fragmente ale acestora. În urma administrării vaccinului, apare un răspuns imun (de apărare) care ne protejează împotriva bolii produse de microorganismele patogene.

Vaccinurile sunt cele mai sigure metode de protejare a copiilor împotriva diverselor maladii. Este foarte important ca părinții să conștientizeze că un copil protejat, adică vaccinat este un copil sănătos.

Imunizarea este una dintre cele mai de succes și rentabile investiții de sănătate pentru generațiile viitoare. Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume.

Atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinarii sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice. Ca orice tratament medicamentos, vaccinurile pot avea efecte adverse, dar nici unele dintre acestea nu sunt atât de severe ca bolile respective.

Durerea, febra moderată trebuie să fie comparate cu consecinţele contractării bolii împotriva căreia se vaccinează. În cazul poliomielitei, de exemplu, aceste consecinţe pot include paralizia, iar unele boli „dezamorsate” prin vaccinare pot avea drept consecinţă chiar decesul.

Sistemul imunitar al nou-născuţilor se confruntă simultan cu multe provocări. Din momentul naşterii, mii de bacterii încep să trăiască pe suprafaţa intestinelor bebelușilor. Având răspunsuri imune rapide la aceste bacterii, ei le împiedică să invadeze sistemul circulator şi să cauzeze boli grave.

Amânarea vaccinărilor va creşte perioada în care copiii sunt expuşi riscului de contactare a bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Câteva dintre aceste boli – cum sunt rujeola, parotita epidemică, tusea convulsivă, infecția rotavirală şi infecţia cu pneumococcus – încă sunt destul de frecvente. Chiar dacă programul de vaccinare poate părea oarecum rigid, el se bazează pe cele mai bune informaţii ştiinţifice disponibile şi este mai sigur decât programele alternative.

Separarea, mărirea intervalelor dintre vaccinări sau stoparea vaccinurilor pune probleme, deoarece copiii vor fi sensibili la boli pe perioade de timp mai lungi. Momentul în care un copil trebuie să fie vaccinat este determinat prin punerea în balanţă a momentului în care copilul prezintă cel mai mare risc de contactare a bolii şi momentul în care vaccinul va genera cel mai bun răspuns imun. Modificarea programului de vaccinare necesită vizite în plus la medic.

Bolile pe care le prevenim prin vaccinare au complicații grave, uneori debilitante și cu efecte pe întreaga viață. Cei mai mulți oameni care suferă de boli evitabile prin vaccinare nu au fost vaccinați. Imunizarea se efectuează doar în instituția medicală. Medicul de familie este cel care planifică și recomandă vaccinul.

Procesul de vaccinare se efectuează în cabinetele de vaccinare dotate cu frigider pentru păstrarea vaccinurilor, cu elemente pentru transportarea vaccinurilor, cu termocontainere, cu pungi reci de apă cu temperatura +4, +8 grade. Toate instituțiile medicale sunt asigurate cu aparataj pentru respectarea acestor condiții. Medicul de familie examinează copilul și indică ce tip de vaccin trebuie să primească. Fiecare copil merită o șansă de a duce o viață sănătoasă, iar vaccinarea este unul dintre primii pași vitali în această realizare. Pentru a vă proteja familia și societatea împotriva bolilor transmisibile ce pot genera complicații grave și deces, asigurați-vă de vaccinarea integrală a copiilor dumneavostră, în conformitate cu calendarul de vaccinare.

Săptămâna Europeană a Imunizării vine să sublinieze importanța responsabilizării populației asupra necesității imunizării, unul dintre principalele obiective ale inițiativei fiind creșterea ratei de vaccinare în rândul copiilor. Mai mult decât atât, campania atrage atenția asupra importanței vaccinării și altor categorii de populație vulnerabile, pentru a se crea un mediu protejat împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare.

      În Săptămâna Europeană a Imunizării, Republica Moldova se alătură țărilor care organizează acțiuni asociate evenimentului, pentru a evidenția importanța vaccinării și pentru a comunica mesajele esențiale care susțin creșterea ratei vaccinării.