DISTRIBUIȚI

Apelul ”Ecoul nostru” are nevoie de susținerea noastră”, semnată de Alina Calancea, Ion Vreme și Iacob Cazacu (”Ecoul nostru” din 17 iunie 2022) ne-a dezvăluit informații necunoscute de noi vs. situația critică în care se află la noi presa neangajată, inclusiv ziarul regional ”Ecoul nostru”. Or, presa din Republica Moldova este grav afectată de efectele economice ale războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Jurnaliștii au rămas fără publicitate, fără hârtie de ziar. Adeseori R. Moldova importa hârtie pentru ziare din Rusia. Evident după izbucnirea războiului hârtia importată din alte țări evident, este mai scumpă. Aceste scumpiri neplanificate lovesc foarte crunt în majoritatea publicațiilor periodice independente din Moldova, nu în ultimul rând a săptămânalului ”Ecoul nostru”, care nu sunt finanțate de stat, partide politice sau grupuri de interese. În această situație, majorarea prețurilor la hârtie, energie electrică, carburanți etc. ar putea lăsa fără ziare cetățenii. Directoarea ziarului Ecoul nostru , Maria Țurcanu, a recunoscut că nu știe care va fi soarta publicației pe care o administrează, în condițiile în care prețurile pentru editarea ziarului cresc considerabil. „Poate că majorările de prețuri sunt obiective pe piață, însă, într-o țară normală, pot fi întreprinse măsuri pentru a atenua impactul acestora asupra presei sociale neangajate. La moment suportăm cheltuieli considerabile pentru editarea săptămânalului, pe care noi nu le avem cum să le acoperim. Avem cititori săraci, pentru care prețurile trebuie să fie foarte mici”, a comentat situația dna directoare. Cred că ar fi cazul ca Guvernul să se întreprindă măsuri de subvenționare a presei scrise de impact social, dar fără să se implice în politica editorială a ziarelor. În caz contrar, nu știu cum presa scrisă independentă, printre care și ziarul regional ”Ecoul nostru” ar putea supraviețui, căci majorarea prețului la abonare ar conduce la scăderea tirajelor, iar publicitatea este în continuă descreștere. Aici e de datoria statului de a contribui nu prin oferirea banilor la modul direct, dar prin a crea condiții și a facilita mai multe chestiuni.
Dar până să vină ajutorul din partea guvernanților, noi, drept reacție la îndemnul Alinei Calancea, Ion Vreme și Iacob Cazacu, am decis să abonăm pe cont propriu 20 de persoane pentru semestrul doi la ”Ecoul nostru”.
Am fi foarte bucuroși dacă și alți cititori ai ”Ecoului nostru”, mai ales din categoria oamenilor de afaceri, din diasporă, formațiunilor politice, patrioților acestui meleag, ar contribui plenar la susținerea financiară dezinteresată a unicului ziar regional din raza Sângerei-Telenești, cu adevărat independent. Altfel vom avea oameni zombați, care nu știu pe ce lume trăiesc și cum să aleagă binele de rău.
Victor Bolohan și Ruslan
Țurcanu, Torino, Portugalia.

Donațiile pot fi făcute pe numele directoarei ziarului Maria Țurcanu, cu nota: Donație pentru ziarul Ecoul nostru, pe conturile: MICB,S din or. Sângerei, sucursala MICB,S. Sângerei, MOLDMD2X339, IBAN: MD24ML0000002259A3916361; MDL, Maria Țurcanu, IDNP 0981106223039; Cod fiscal 1002602002524; Cod de decontare 2251539103

 

Linkul pentru abonare: https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fservices.posta.md%2Fabonarea2022%3Ffbclid%3DIwAR0pqcTNZF2X49_fXv-psk-o41bUmBhdILIOu41P0wLsOY9oKtC7OkluBNs%23%2Fpublication%2F4&h=AT1onTZlguZoAfC_1zzZZ6PJvublTL5RWYUBEYBCSchlfhEBNdQGxLoHUl50KJXmiO2Gt3G48QOmTDYzY18J7_R9CeyXkGiATEM0XDhDCXfWmV4ggrRh7NdD5PLNW4r_FWtk_A